Одштампајте ову страницу

ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ АГАПЕ-АНТОЛОГИЈА 2 У КАРАГУЈЕВЦУ

ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ АГАПЕ-АНТОЛОГИЈА 2 У КАРАГУЈЕВЦУ У препуној сали Епархијског центра Саборне цркве у Крагујевцу одржана је у четвртак 10. марта 2016. од 19 сати промоција књиге Агапе – Антологија 2.

На овој својеврсној духовној трпези љубави представљен је плод деценијског рада на неговању културе дијалога господина Александра Гајшека, аутора познате телевизијске емисије Агапе. Емисија телевизије Студио Б, Агапе започела је емитовање у октобру 2005. године ексклузивним интервјуом с патријархом Павлом, а потом се наставила са сталним гостом, академиком Владетом Јеротићем. Глобална тема је „Савремено друштво и религија“, а подтеме су биле смисао, вера, брак, породица, васпитање, медији, љубав, наркоманија, самоубиство, вера и болест, вера и нација, жена и мушкарац, снови, живот и смрт, магија и мистика, стваралаштво.

После десет година емитовања емисија је наставила да постоји и у новом облику, наиме до сада су издате у форми књиге две антологије разговора са учесницима.

О књизи Агапе – антологија 2 најпре је почео да говори уредник књиге господин Владимир Јовановић. Он је у најкраћем говорио о свих дванаест разговора који чине ову књигу. То су разговори са Владетом Јеротићем, Радованом Биговићем, владиком Порфиријем, Рамбом Амадеусом, Јованом Ћириловим, Сањом Домазет, Зораном Миливојевићем, Рашом Поповим, Тимотијем Џоном Бајфордом, Светомиром Бојанином, Лазаром Трифуновићем, Дином Чолић-Анђелковић, Бојаном Јовановићем, Дејаном Рајковићем.

Након уредника књиге присутнима се обратио и проф. др Жарко Требјешанин. Он је говорио о вредносним аспектима и културолошком феномену емисије Агапе, нарочито о њеном значају за унапређење културе дијалога и афирмацију духовних, хришћанских тема на јавној медијској сцени Србије. Такође је истакао и велики значај саме личности аутора, Александра Гајшека за огроман успех ове емисије.

Последњи се публици обратио и аутор емисије и књиге Александар Гајшек. Захвалио се свима који су дошли на ову промоцију и поделио своја драгоцена искуства у десетогошњем вођењу ове емисије. У препуној сали он је истако и посебно се обратио најмлађим посетиоцима ове промоције, студентима Филолошког факултета и ученицима Медицинске и Прве крагујевачке гимназије. Њима је упутио речи подршке на њиховом путу сазревања и пожелео им да у хришћанској духовности пронађу надахнуће за лични напредак и успех. Навео је примере из младости на свом путу откривања Бога и самог себе, и истако значај познанства са академиком Владетом Јеротићем и отпочињања рада на емисији Агапе.

Завршавајући своје излагање аутор је позвао присутне да постављају питања, након чега је уследила жива дискусија са посетиоцима чиме је ова промоција прерасла у својеврсну трибину.

На крају се у име братства Саборне цркве свештеник Зоран Врбашки захвалио гостима и свим посетиоцима ове промоције и најавио ексклузивну новост да ће се у оквиру програма овогодишњих VII Госпојинских свечаности у Крагујевцу уживо пред публиком снимати емисија Агапе у форми округлог стола.