Одштампајте ову страницу

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ЛАЗАРЕВЦУ

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ЛАЗАРЕВЦУУ среду, 27. јануара 2016. године у храму Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу прослављен је Свети Сава, први српски архиепископ. Присуство великог бројано ученика основних и средњих школа у Лазаревцу и широм нашег намесништва потврдило је да се Свети Сава њихов омиљени заштитник, а доста ђака се на дан своје школске славе причестило, узевши тако активно учешће у Литургијском Сабрању. Заједно са свештенством храма верни народ и ученици, учествовали су и у резању славског колача. Као и сваке године и ове се литургијско славље, из храмова, пренело у школе лазаревачке општине, где су свештеници, заједно са учитељима, наставницима, професорима и ученицима, резали славске колаче и присуствовали пригодним програмима припремљеним у част највећег српског Просветитеља.

У навечерје празника Светога Саве 26. јануара, у Центру за културу у Лазаревцу, организована је свечана Светосавска академија. Сваке године једна од школа са територије наше општине припрема свечану академију у част школске славе. Ове, 2016. године, част да организује свечанау академију припала је Техничкој школи „Колубара“ из Лазаревца. Заједно са својим наставницима, ученици ове школе су припремили приказ из живота Светога Саве, као и пригодан музички програм. Претходне вечери Техничка школа „Колубара“ била је и домаћин светосавског бала, коме су поред просветних радника са територије нашег намесништва присуствовали и представници јавног и културног и духовног живота лазаревачке општине.

Четврту годину за редом, и сад већ можемо рећи и традиционално, организован је наградни, светосавски, ликовно-литерарни конкурс, под називом „Светосавље – пут ка правим вредностима“. Значајан допринос у организовању изложбе посвећене поменутом конкурсу дали су вероучитељи Колубарско-посавског намесништва, који су се заједно са наставницима српског језика и ликовног васпитања постарали да овогодишња поставка буде боља него свих претходних година. Отварању изложбе претходио је пригодан културно-уметнички програм. Посебна захвалност ове године иде Градској општини Лазаревац, која се побринула да награђени ученици добију награде примерене уложеном труду. Поклоне награђеним ученицима доделили су секретар скупштине ГО Лазаревац, господин Небојша Максимовић, свештеници Владимир Стојковићвић и Родољуб Војиновић, као и ђакон Никола Урошевић. Велики број посетилаца ове изложбе и све већи број ученика заинтересованих да учестују на наградном конкурсу, као и њихових учитеља и наставника, сведочи да је ово дешавање добило заслужено место у културном животу нашег града.

Тако је у четири дана, у нашем намесништву, протекло слављење у част Светога Саве, свечано и достојанствено, како приличи утемељивачу српске Цркве и државе и великом Просветитељу српскога рода.