Одштампајте ову страницу

РУКОПОЛОЖЕЊЕ У ЂАКОНСКИ ЧИН У СТАРОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУ

РУКОПОЛОЖЕЊЕ У ЂАКОНСКИ ЧИН У СТАРОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУУ четвртак по светом Сави, 28. јануара 2016. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу уз саслужење Архијерејског намесника Лепеничког протојереја – ставрофора Сава Арсенијевића, старешине Светотројичког храма протојереја Милића Марковића, професора Патрологије у крагујевачкој богословији Св. Јован Златоусти јереја Владана Костадиновића и веома драгог госта из Милошева код Јагодине проте Светислава Радосављевића.

На почетку Литургије, Владика Јован је благоизволео да сина проте Свете, Александра Радосављевића рукопроизведе у чин ипођакона. Александар Радосављевић је завршио крагујевачку богословију Св. Јован Златоусту, а потом је 2014. године дипломирао на ПБФ-у у Београду. Из врло честите хришћанске породице.  Са својим братом Андријом ученик Веронауке од почетка обнове Верске наставе у Епархији шумадијској 1994. године. Ожењен је и има двоје деце.

Беседећи на 77. зачало Јеванђеља од Луке, Владика је Бог онај који рече да светлост засија из таме, заправо који ствара свет ни из чега. Човек је тело и душа. Душа је боголика и богочежњива. Ако човек одржава Духа Божијег у себи којег је примио на крштењу, стално ће се уздизати ка Богу. Апостол Павле говори да не гасимо Духа Божијег у себи. Бог нас је створио за светлост и зато не треба да будемо немарни за своје спасење. Ако се уместо светлости у нама појави тама, њу само Бог може разгонити. Свој живот треба да проверавамо Црквом, Христом и Јеванђељем. Тама мрзи светлост, јер она открива све оно што је ружно скривено у човеку. Видећи да човек греши, прави хришћанин се моли за њега. Бог нас је створио без нас, али нас без нас неће спасти. Слободом треба изабрати Истину, тј. Христову светлост која освећује свакога човека. Када се споје вера, нада, милосрђе, онда смо просветљени светлошћу Христове истине. Тада ћемо чути глас Божији и у  нама неће више бити места за таму.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Духовна поука Епископа шумадијског Г. Јована

Након анафоре Св. Јована Златоустога, Владика Јован је рукоположио Александра Радосављевића у чин ђакона. После прочитаног исповедног писма, Владика је поучио будућег ђакона Александра речима да рукоположењем данас почиње прима благодат која ће га водити да победи све непријатеље и оног човеку највећег, људску сујету. Благодат ће учинити да у теби у Духу и Истини рађају слатки плодови. Данас тек почињеш да учиш лекције, трудом и жељом да сазнаш Тајну Цркве и Тајну Бога.  Јер ко не узме Крст свој и не одрече се себе, неће се спасти. Ако не сносимо наша искушења у миру, те сујету и гордост, изгубићемо благодат. Чувај благодат као зеницу ока свога да би могао да узвратиш дар Богу. Труди се да приступаш делу Божијем са трудом и ватреном љубави у себи, била је поука ново рукоположеном ђакону Александру.

Након одслужене Литургије, прота Света Радосављевић је са својом породицом припремио послужење за све верне који су учествовали у Литургији, чиме је са братством Светотројичког храма у радости и хришћанској љубави прослављено рукоположење Александра Радосављевића у ђаконски чин од стране Владике Јована.

протођакон Мирослав Василијевић