Одштампајте ову страницу

ВАСКРШЊА ЛИТУРГИЈА У САБОРНОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУ

Vaskrs KragujevacРадост  Христовог васкрсења открива нам победу над ђаволом, грехом  и последњим непријатељем – смрћу. Зато васкрсење представља центар хришћанског живота, могућност новог живота који нам се открива у Христу и нашем јединству са Њим. Том радошћу били су обасјани и учесници Васкршње литургије у крагујевачкој Саборној цркви. 

Тачно у поноћ уношењем плаштанице у олтар, започело је Васкршње јутрење у Саборној цркви у Крагујевцу, након чега је верни народ, који се окупио у великом броју да учествује у радости васкрсења Христовог, пошао у трократну литију предвођен својим епископом и свештенством.

Литији се упутила улицама око Саборног храма ширећи тако радосну вест о Христовом васкрсењу, а потом је испунила порту. Пред затвореним вратима храма Његово Преосвештенство епископ шумадијски Јован са братством храма отпојао је стихове првог васкршњег антифона праћене тропаром „Хростос воскресе“, а затим увео народ у храм, осветљен Христовим васкрсењем.
Радосне песме васкршњег јутрења објаљивале су најрадоснију вест коју је свет икада чуо, и док су се појале Пасхалне стихире епископ Јован је поздрављао окупљени народ: „Христос воскресе“ а више стотина окупљеног народа приступајући и целивајући крст, јеванђење и икону Васкрсења одговарало је: „Ваистину воскресе“.

Овим се завршило Васкршње јутрење и започела Света архијерејска литургија, на којој је прочитана традиционална аскршња посланица Његове Светости Патријарха српског Г. Павла и причешћен велики број окупљеног народа.

На крају након отпуста је Његово Преосвештенство епископ шумадијски Г. Јован пожелео још једном свима срећан и Богом благословен празник Васкрсења Христовог, а затим у пратњи свештеника и верника у порти дочекао свештенике и вернике из других крагујевачких цркава који су дошли у Епархијски центар да поделе са својим епископом и братством радост Христовог васкрсења.