ГОДИШЊИЦА УПОКОЈЕЊА ИГУМАНИЈЕ ХАЏИ-МИХАИЛЕ (КНЕЖЕВИЋ), СТАРЕШИНЕ МАНАСТИРА БЛАГОВЕШТЕЊА РУДНИЧКОГ

ГОДИШЊИЦА УПОКОЈЕЊА ИГУМАНИЈЕ ХАЏИ-МИХАИЛЕ (КНЕЖЕВИЋ), СТАРЕШИНЕ МАНАСТИРА БЛАГОВЕШТЕЊА РУДНИЧКОГПоводм годишњице упкојења игуманије Михаиле, Његово Преосвештенство епископ шумадијски Г. Јован, служио је у среду (16. децембра) у манастиру Благовештењу Свету Литургију, а у наставку парастос, као и помен игуманији Михаили. Епископу су салуживали свештеници Шумадијске епархије, као и о. Гаврило из Ђурђевих Ступова.

Поред свештенства и монаштва Шумадијске епархије запажено је и монаштво из Жичке, Браничевске и Рашко-призренске епархије.

Говорећи о игуманији Михаили Преосвећени владика Јован је рекао да су игуманију Михаилу, поред осталих врлина, красила молитвеност и градитељство. Себе је уградила у манастир Благовештење, где је провела 68 година, и тако саградила себи стан у дому Оца Небескога. У монаштву је провела 80, а као старешина 68 година.

Поред осталих гостију и поштовалаца игуманије Михаиле запажени су и акдемици др Димитрије Стефановић и др Даница Петровић из Београда.

На крају Сестринство манастира Благовештења приредило је, за све присутне, подушје својој Игуманији.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

За годишњицу упокојења игуманије Михаиле Управа манастира Благовештења издала је књижицу Игиманија хаџи-Михаила 1917-2014, у којој је изнет живот ове врле монахиње и Игуманије од родитљског дома, манастира Дивљана, Свете Пречисте до Благовештења и његове обнове после бомбардовања 1942. године.

протојереј-ставрофор Драгослав Степковић