СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ТОПОЛИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ТОПОЛИУ суботу, 12. децембра 2015. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Архијерејску Литургију у храму Рођења Пресвете Богородице у Тополи. Његовом Преосвештенству саслуживали су: Архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, пензионисани протојереј – ставрофор Драгољуб Ракић, Архијерејски намесник јасенички протојереј – ставрофор Велибор Ранђић, Архијерејски намесник орашачки протојереј – ставрофор Мића Ћирковић, протојереј – ставрофор Слободан Богојевић, протојереј Ђорђе Радишић, протођакон Небојша Јаковљевић и ђакон Урош Костић.

Литургијске химне појали су чланови црквеног хора “Опленац” на челу са диригентом Маријом Ракоњац и чланови хора “Србски православни појци”.

Након прочитаног зачала из Јеванђеља Владика Јован се верном народу обратио беседом о молитви и њеном значају за живот хришћана, као и о Литургији као најважнијој и најузвишенијој молитви. Молитва служи да бисмо себе испунили Богом. Назначење хришћана јесте да буду свети, а будући да је светост у Христу, стога је неопходно да себе освећујемо Христом и да стражимо над собом да не бисмо скренули са правог пута. Молитва нам даје смернице, она је наш духовни оклоп који нас чува и ограђује од злодела и испуњава смирењем и љубављу.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Ово молитвено сабрање обележило је присуство великог броја ђака основне и средње школе који су се причестили светим и животоворним Христовим Тајнама, а међу верницима који су узели учешћа у светој Литургији били су и господин Драган Живановић, председник општине Топола, господин Драган Рељић, директор Задужбине краља Петра I, као и господин Младен Кременовић захваљујући којем је тополски храм недавно добио нови полијелеј.

Након свете Литургије уприличена је трпеза љубави под покровитељством црквене општине Топола.

ђакон Урош Костић