Одштампајте ову страницу

ЦВЕТНА НЕДЕЉА У СТАРОЈ ЦРКВИ

Cveti KragujevacБог Отац је кроз свога Сина, Духом Светим, створио свет, те на крају и човека као круну свога стварања. Свет и човек су створени ни из чега, из небића су Божијом вољом приведени у биће, из непостојања у постојање. Човека је створио да би тај створени свет привео на заједницу Богу, како би вечно постојао. Али несретни човек је слободу, дату му од Творца, злоупотребио и уместо да себе и свет приводи у заједницу са Богом, а тиме и вечно постојање, одбацио је Творца и кренуо својим путем, који неминовно води у небиће. Зато је Бог Отац посало Сина свога међу људе како би их спасао сигурне смрти. Својом срћу, смрт да разруши. Син Божији, васкрсавши Лазара отиде у Јерусалим да страда, како би обавио најузвишенију мисију од свих мисија: створену природу, смртну, сједињену у својој Ипостаси са нествореном природом, коначно спасао могућности повратка у небиће, у непостојање, у смрт.

 

Господ не жели да било кога примора на заједницу која је спасење, силом. Потребно је да то ми хоћемо својом слободном вољом и да Господа прихватимо са радошћу каквом се деца радују. Зато је на Врбицу у старој Цркви било више од стотину деце са својим родитељима, која су носивши освештане врбове гранчице учествовала у опходу око храма, звонећи звончићима и радујући се Христовом доласку. Оно што читамо у Јеванђељу о јерусалимљанима који су са радошћу дочекали Спаситеља приликом Његовог доласка у Јерусалим, је сада постало стварност у Старој Цркви. Хришћанство није више само теоретисање већ сами живот. Са таквим смислом и духом, са таквом надом на спасење и васкрсење, је народ дочекао преосвећенога владику Јована на празник Цвети када он већ традиционално служи у Старој Цркви. Уз саслужење протојереја Сава Арсенијевића, Милића Марковића, Зорана Крстића, Рајка Стефановића, Милана Благојевића, те тројице ђакона, владика Јован је на архијерејској литургији кроз приношење бескрвне жртве, принео све створено на заједницу Богу Оцу речима: „Твоје од Твојих, Теби приносећи због свега и за све“ уз учешће свег верног народа, који је појући са октетом који води г.Марко Нешић, узносио хвалу и благодарење Богу. Учешће у Крви и Телу Господњем, које је владика Јован разделио вернима кроз свету тајну причешћа, је узело више од три стотине верних крагујевчана а самој евхаристији је присуствао народ и из околних храмова. На литургији је беседу одржао отац Рајко Стефановић. Својим бритким језиком и јасним тоном проповеди, образложио је смисао достојности и спремности учешћа у евхаристији, те објаснио хришћанско поимање празновања Пасхе, додирујући актуелне недоумице и искушења са којима се верни сусрећу у свакодневном животу.

Увевши нас у ток Страсне седмице, владика нас није оставио да сами молитвено састрадавамо са Господом, већ је Стару Цркву поново посетио на Велики Уторак када је уз саслужење проте Милића Марковића и најмлађег сабрата Светотројичког храма јереја Бранислава Матића одслужио литургију Пређеосвећених Дарова. Литургији су присуствовали ученици богословије „Св.Јован Златоусти“, који су појали уз непосредну подршку остале сабраће свештеника Старе Цркве. Иако је уторак радни дан, велики број људио је нашао начина да присуствује овој литургији кад се и причестило преко педесеторо хришћана. Након литургије, владика је био у краћој посети у просторијама црквене општине, где је разговарао са свештенством и народом.

Нашим очекивањем Христа на Врбицу, те својим присуством на Цвети и Велики Уторак, владика Јован је оживотворио веру хришћана и њиховом животу смисао који Христос даје створеној природи: да ће сваки онај који учествује у сједињењу са Богом Оцем кроз Сина једући Тело и пијући Крв Његову на евхаристији са својим епископом, у Духу Светоме, заиста дочекати васкрсење. Са том надом и ми дочекујемо васкрсење Христово.

ђакон Мирослав Василијевић