РАДОСТ ЈЕ БИТИ ЧОВЕК БОЖИЈИ

РАДОСТ ЈЕ БИТИ ЧОВЕК БОЖИЈИУ среду, 28. октобра 2015. године, на дан када се прослављају Свети свештеномученик Лукијан Антиох и преподобни Јевтимије Нови, Преосвећени Владика, Господин Господин Јован служио је Свету Литургију у капели липарског манастира Светог Великомученика Георгија. Преосвећеном владики су саслуживали протосинђел Николај (Младеновић), игуман манастира Саринац, архиђакон Јустин (Сегедински), сабрат манастира Саринац и протођакон Небојша Јаковљевић.

Након прочитаног Јеванђеља, Преосвећени Владика је беседио о речима Светог апостола Павла, које смо слушали током читања Апостола. У њима је саткан темељ нашег односа према Цркви, Богу, породици, деци. Свети апостол Павле је дао образац како треба устројити породицу и какви односи треба да владају између мужа и жене, и однос деце према деци. Никада није сувише понављати поуку да све што чинимо речју или делом, треба да чинимо у име Господа Исуса Христа, захваљујући увек Богу и Оцу. Све, од јела и пића, па на даље, све треба да чинимо на славу Бога. Често, нажалост, грешимо, јер не радимо тако: уместо на славу Бога, ми радимо на славу човека.

Апостол Павле, истакао је владика у беседи, дао је начело целокупног хришћанског живота, дејствовања и делатности. Све што радимо, да буде ради Њега, кроз Њега, од Њега! Име Христово је једино име кроз које се спасавамо. Све људско је безначајно ако није ради Христа. Са друге стране, нису безначајне наше мисли, речи и дела ако су испуњене божанском благодаћу, којом се спасавамо. Такав човек је свестан да не живи он сам, него благодат која је у њему. Благодат нам се даје да осетимо шта значи живети – Бога ради. Ако не живимо тако благодат се одузима, не можемо је осетити. Благодат је у нама да нас подсети на хришћански живот. Пуне душе, испуњене Божијом благодати савладаћемо и најтеже напоре. Кад живимо јеванђељски имамо снагу да свака тегоба постане лака.

Све што је написано у Јеванђељу је стварни живот. Господ је искусио на себи све што је речено – и као Бог и као Човек. Тучен, злостављан, понижаван, испунио је све заповести и тако нашао образац по којем ми да живимо. То је све што нам је потребно. Ако нам ослаби вера, то је зато што се уздамо у своје знање, уместо у молитву, побожност и помоћ Божију. Са Њим све можемо и уз Њега имамо све што је потребно. Такав човек је човек Божији и он живи у радости!

Све што не води Богу, води у пакао, јер води самом себи. Човек може прослављати себе само ако прво прослави Бога и испред себе има Бога. Хришћанин се тако зове јер живи, ради, умире и васкрсава у Христу. Нећемо изазивати саблазан ако угађамо Богу речима, мислима, поступцима. Кад други виде да тако живимо и они ће почети да живе богоугодно, а како човек није јединка већ живимо у заједници, спасаваћемо се заједно у Господу Исусу Христу.

Након Литургије, сестринство липарске обитељи припремило је послужење уз које је присутни народ наставио разговор са Преосвећеним Владиком Јованом, имајући могућности да чује још неку поучну причу.