ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У ЛАЗАРЕВЦУ

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У ЛАЗАРЕВЦУУ уторак, 20. октобра 2015. године, када наша Црква прославља свете мученике Сергија и Вакха, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу.

Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, Архијерејски намесник Колубарско-посавски, протојереј-ставрофор Александар Новаковић, јереј Дејан Антић, гост из Београда, јереј Игор Обрадовић као и протођакон Иван Гашић и ђакон Никола Урошевић. За богослужбено благољепије побринуо се хор „Свети Димитрије“ из Лазаревца, предвођен диригентом, протонамесником Владимиром Стојковићем.

Следујући древној црквеној пракси и отачким учењима, у оквиру литургијског Сабрања, Владика Јован је крстио малу Милицу, ћерку лазаревачког свештеника Владе Димитријевића и његове супруге Наташе.

Обраћајући се присутним верницима Преосвећени је све подсетио да служећи Свету Литургију ми призивамо благодат на наш принос. Литургијом благодаримо Богу за целокупну творевину, на првом месту за човека који је жељан спасења и вечног живота. А спасење и вечни живот задобијају се Крштењем и Причешћем. Крштење се назива другим, духовним рођењем, које је рођење за живот вечни. Тако је и данашње Крштење мале Милице њено духовно рођење за живот вечни. Овим се она уводи у заједницу љубави са Богом, другим људима и са целом творевином. Улазак у заједницу са Богом бива кроз Христа. Кроз Христа сви постајемо синови Божији исто онако како је Господ наш Исус Христос Син Божији. Док је природно рођење дељење детета од мајке, духовно рођење је сједињење са Богом и другима. Духовно рођење је сједињење са заједницом крштених, са Црквом. Дељење и удаљавање од другога је последица пада и одводи нас у смрт. Крштење као духовно рођење је сједињење многих у Једном, у литургијском сабрању. Све што не увире и извире из Литургије осуђено је на пропаст. Супротно овоме, све оно што увире и извире из Литургије, залог је вечног живота. Зато је и Крштење мале Милице, њено духовно рођење литургијски чин.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Ова радост рађања за вечност могла се живо осетити и видети на лицима свих који су учествовали у Сабрању. Након Светог Причешћа, којем је приступио велики број окупљених верника, и након пострига косе и уцрковљења новокрштене Милице, литургијско славље настављено је у свечаној сали парохијског дома у Лазаревцу, у коме је за присутне приређено је послужење и Трпеза Љубави, трудом протонамесника Владе Димитријевића и његове породице.