Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ГОРЊИМ ЈАРУШИЦАМА

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ГОРЊИМ ЈАРУШИЦАМАКао и прошлих година, тако је и ове године, 5. октобра, на празник светог свештеномученика Фоке, верујући народ Горњих Јарушица и околних села на челу са својим парохом протојерејем Миланом Ћосићем дочекао са радошћу свог Архијереја, Епископа шумадијског Јована. Пре саме Архијерејске Литургије Епископ Јован је са присутним свештенством осветио прелепи крст у порти висине 2 метра, дар Љубише Миленића, машинског инжињера из Крагујевца, иначе рођеног јарушичанина.

Владики су саслуживали Архијерејски намесник рачански протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереји-ставрофори Милан Борота и Живота Марковић, протонамесник Дејан Шишковић, као и ђакони Небојша Јаковљевић и Милутин Гашевић. Народ је са пажњом одслушао беседу свог архипастира који је на почетку исте тумачио прочитано Јеванђеље. Он је објаснио присутним верницима јарушичког краја да је Господ Исус Христос тај који је пастир стада под којим подразумевамо словесно стадо које смо ми, тј. верујући народ. Он је пут, истина и живот и преко Јеванђеља нам је објавио да другог пута који води у живот вечни нема сем пута Христовога. Само су два пута, нагласио је владика Јован-један који води у вечно живот тј. у Царство небеско где је Бог у Светој Тројици, анђели и светитељи, и то је рај. Тамо где је Бог тамо је уједно и рај, а ако нема Бога у срцу онда га нема ни на Небу за нас-даље је беседио шумадијски архипастир. Он је затим присутном верујућем народу нагласио да Бога треба прво тражити управо у срцу. Владика је затим говорио о опасности идења другим путем, а то је пут ђавољи или пут у пакао. Пакао је живот без Бога, и тада су и наше мисли, речи и дела паклене. Наш овоземаљски живот је само припрема за вечни живот, али наш живот треба да буде хришћански-нагласио је даље владика Јован. Овде треба да започнемо да задобијамо Царство небеско, а на овом свету осећамо предукус тог Царства кроз Литургију. Литургија и Света Тајна Причешћа су неодвојиви, даље је беседио владика. На крају своје богонадахнуте беседе Епископ Јован је благословио све присутне.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Мноштво верујућег народа и деце Горњих Јарушица је приступило Светом Путиру сјединивши се са Господом кроз Свету Тајну Причешћа, заокруживши тако данашње дивно духовно сабрање.

На крају је уследила трпеза љубави са краћим културно-уметничким програмом који је изазвао опште симпатије и аплаузе свих присутних.

Протонамесник Горан Живковић