ОСВЕЋЕНА КАПЕЛА СВЕТИХ ЧЕТРДЕСЕТ СЕВАСТИЈСКИХ МУЧЕНИКА – МЛАДЕНЦИ, У КАСАРНИ «НАРОДНИ ХЕРОЈ МИЛАН БЛАГОЈЕВИЋ» У КРАГУЈЕВЦУ

ОСВЕЋЕНА КАПЕЛА СВЕТИХ ЧЕТРДЕСЕТ СЕВАСТИЈСКИХ МУЧЕНИКА – МЛАДЕНЦИ, У КАСАРНИ «НАРОДНИ ХЕРОЈ МИЛАН БЛАГОЈЕВИЋ» У КРАГУЈЕВЦУВојни свештеници су у српској војсци били присутни још од 1804. године, (а први пут верска служба је законски уређена 1839. год.) и у тим тешким историјским тренуцима схватали су своју улогу и задатке које су им постављале војне власти. Својим ангажовањем они су значајно допринели очувању традиционалних националних и верских вредности и очували висок морал војника у најтежим ратним приликама.

После више деценија Верска служба у Војсци Србије поново је организована у складу са законом о Војсци Србије. Споразум између Министарства одбране и Светог архијерејског синода Српске Православне Цркве закључен је 2011. године.

У понедељак 28. септембра 2015. год. Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован у касарни „Народни херој Милан Благојевић“ у Крагујевцу служио је Свету Архијерејску Литургију и осветио нову капелу, која је посвећена успомени на Светих четрдесет мученика севастијских – Младенци. У изградњи капеле учествовала је Епархија шумадијска и припадни 310. самоходног ракетног дивизиона из састава 250. ракетне бригаде за ПВД. Преосвећеном Владики Јовану саслуживало је осам војних свештеника. Литургији су присуствовали припадници 250. ракетне бригаде за ПВД с комадантом бригадним генералом Савом Миленковићем, представници Генералштаба Војске Србије, припадници других јединица ВС размештених у Крагујевцу.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

протонамесник Срећко Зечевић