Одштампајте ову страницу

ЈАВНИ ЧАС ВЕРОНАУКЕ

ЈАВНИ ЧАС ВЕРОНАУКЕЧас духовности на тему Мајчинска љубав Богородице - најнежнија је снага одржан је 10. септембра у оквиру Госпојинских свечаности у ОШ „Први српски устанак“ у Орашцу.

Главни циљеви су били приказивање живота Пресвете Богородице и указивање на њен значај за спасење људског рода. Према устаљеном обичају, овај, као и сваки час веронауке, почео једногласним изговарањем молитве Господње „Оче наш“.

Ђаци од другог до осмог разреда су нас кроз глуму, цртање, певање и рецитовање увели у живот Марије Дјеве. Објаснили су како се догодило њено рођење, како је одрастала и како јој је анђео донео радосну вест. Присутни су имали прилику да чују песму коју је Богородица изговорила, када је од анђела чула да је изабрана да буде мати Сина Божијег. На сликама које су се смењивале на видео-биму, сагледавали су лепоту црквене уметности, изражену на иконама и фрескама Богородице, које описују догађаје из њеног живота. Ученици су потом у њену част извели рецитал песама Васка Попе и Матије Бећковића. Запажен је био наступ школског хора, који је извео песму Крстим се, по угледу на Дечији црквени хор „Златица“.

Током ове свечаности присутни гости и ђаци могли су да се увере, колико је Пресвета Богородица допринела спасењу рода људског, родивши онога кога су пророци проповедали и нараштаји ишчекивали – Спаситеља Христа. После свечаности организовано је послужење на коме су гости размењивали своје утиске, а ученици су кроз смех и песму наставили дружење.

Ово је била прилика да ученици који похађају верску наставу покажу своја знања, умећа и стваралачке способности, а све у част наше покровитељке и заштитнице – Пресвете Богородице. Јавни часови веронауке током Госпојинских свечаности, поред духовног добијају и карактер једног важног културног догађаја за младе.

Вероучитељ Златко Вујановић