Одштампајте ову страницу

СВ. ЈОАНИКИЈЕ ПРВИ ПАТРИЈАРХ СРПСКИ- СЛАВА ЦРКВЕ БРВНАРЕ У ОРАШЦУ

СВ. ЈОАНИКИЈЕ ПРВИ ПАТРИЈАРХ СРПСКИ- СЛАВА ЦРКВЕ БРВНАРЕ У ОРАШЦУУ среду 16. септембра 2015. године, када наша света Црква прославља светог свештеномиченика Антима и св. Јоаникија, првог патријарха српског, Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је св. Архијерејску Литургију у цркви брвнари на имању породице Карић- Недељковић у Орашцу. Ова брвнара је посвећена управо св. Јоаникију првом патријарху српском, а освећена је 2012. године.

Преосвећеном Владици су саслуживали: Архијерејски намесник орашачки протојереј- ставрофор Мићо Ћирковић, протојереј- ставрофор Драгомир Кеџић, јереји Дејан Тодоровић и Милош Маринковић, протођакон Небојша Јаковљевић и ђакон Немања Искић.

Након прочитаног јеванђеља, Владика је одржао беседу о значају прослављања Бога кроз свете угоднике његове, међу којима је и свети Јоаникије, први патријарх српски. Славећи светитеље Божије који су Њему и Цркви Његовој служили целим бићем својим, ми славимо и Бога живога који је њих прославио и славом неизмерном овенчао. Оно што је веома важно и што увек морамо имати на уму, јесте да се Христове речи које је упутио светим апостолима да су светлост света, односе и на нас и на све људе у свету. Христов позив: „Тако да се свети светлост ваша пред људима, да виде ваша добра дела и прославе Оца вашега који је на небесима“(Мт 5,16), упућен је свакоме од нас и подсећа нас да вером и делима која из вере произилазе, треба Богу да угодимо, а себи и својим ближњима спасење уготовимо. Али, никада не смемо заборавити да без обзира на величину дела наших, ми спасење не можемо добити без милости и благодати Божије. Зато се у сваком Богослужењу и молимо: заштити, спаси, помилуј и сачувај нас Боже благодаћу твојом!

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Ово Литургијско сабрање завршено је Литијом око цркве и резањем славског колача, као и заједничком трпезом љубави.

јереј Александар Миловановић