МОЛИТВЕНИ ПОЧЕТАК НОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У АЗАЊИ

МОЛИТВЕНИ ПОЧЕТАК НОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У АЗАЊИДана 3. септембра 2015. године, када наша Црква прославља и празнује Светог апостола Тадеја, Свету мученицу Васу са децом и Свештеномученика Рафаила Шишатовачког, одржан је молебан са призивом Светог Духа за ученике Основне школе „Радомир Лазић“ у Азањи. Више стотина ученика предвођена својим директором г-ђицом Слађаном Јелић и својим наставницима након првог школског звона се упутило у храм Св. бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана да би се помолили Преблагом Господу нашем Исусу Христу и измолили од њега успех у свом раду и учењу у току ове школске године.

Молебан су служили протојереј-ставрофор Драгиша Јелић и јереј Срђан Ковачевић. Ученици су са великим успехом одговарали на јектеније и активно учествовали у молебану предвођени својим вероучитељем Бојаном Стојадиновићем и својим друговима који су чланови Дечијег црквеног хора Св. Врачи. Обраћајући се присутнима прота Драгиша је истакао значај ове молитве, али и обавезу свих нас јер смо „замолили Бога за срећан почетак и успешан ток школске године, али у исто време и дали обећање Творцу да ћемо марљиво учити, а наставници преносити својим ђацима корисне науке.“

Након протине беседе, ученици и наставници су прилазили у тишини да целивају икону Господа Исуса Христа и Светог Саве, а свештенослужитељи су их кропили. Примивши благослов од својих свештеника ученици су у колони са највећим миром кренули пут школе да заузму своја места у „храму знања“.

Пролазећи центром села, сви пролазници, међу којима и мноштво родитеља ученика, могли су искуствено да доживе речи Богочовека Христа: „Заиста вам кажем: ако се не обратите и не будете као деца, нећете ући у Царство Небеско.“ (Мт. 18,3).

Бојан Стојадиновић, вероучитељ