СЛАВА САБОРНОГ ХРАМА У КРАГУЈЕВЦУ – ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ

СЛАВА САБОРНОГ ХРАМА У КРАГУЈЕВЦУ – ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИСаборни храм у Крагујевцу је 28. августа прославио своју храмовну славу Успења Пресвете Богородице. То је празник, у којем Православна црква празнује крај земаљског живота Дјеве Марије, Њену смрт, коју назива „Успењем“, речју која има значење: сна, блаженства, уснућа, спокојства. Суштина и смисао упокојења Мајке Божије најбоље је изражена на икони Успења Пресвете Богородице. На тој икони Мајка Божија лежи на самртном одру. Око Ње су апостоли, а Господ Исус Христос изнад Ње, држи на рукама своју мајку, живу и заувек сједињену у вечности са Богом. Ми на тој икони видимо смрт, али не као растанак, већ као сједињење; не као жалост, већ радост и у крајњем исходу – не смрт, већ живот.

Славска радост почела је свечаним бденијем које је служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован уз саслужење братства Саборног храма. Предивне речи тропара празника, испуњавале су простор храма, душе и срца верног народа: «Родивши, дјевство си сачувала, уснувши свет ниси оставила Богородице; прешла си у живот, будући Мати Живота и молитвама Твојим избављаш од смрти душе наше. »На дан славе, звона Светоуспењског храма су огласила сабрање верног народа око Крви и Тела Господњег у Евхаристији. Свечану Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, уз саслужење свештенства града Крагујевца. Празничну беседу произнео је протонамесник Срећко Зечевић.

Беседа протонамесника Срећка Зечевића

Радост празника употпуњена је и још једним догађајем, Преосвећени Владика Јован рукоположио је у чин свештеника Слободана Савића. приступањем великог броја верног народа Светој Чаши. После свечане литије око Саборног храма коју је предводио Преосвећени Владика са свештенством и верним народом, пререзан је славски колач и освећено жито. Празнично славље је настављено послужењем за верни народ. Све ово је уприличено захваљујући домаћину ове храмовне славе господину Горану Нешовићу и његовој супрузи Јелени, са породицом.

И ове године житељи града Крагујевцу имали су прилике да посете Смотру народног стваралаштва, која је била приређена заслугом Градске туристичке организације, у порти Саборне цркве од 12 до 19 часова.

Врхунац Госпојинских свечаности било је црквено-народно славље – Великогоспојинско вече - које је организовано уз свесрдну помоћ града Крагујевца, у вечерњим сатима, са почетком у 18 часова, уз присуство Преосвећеног Владике Јована, и представника града Крагујевца, члана градског Већа г. Бориса Ковачевића и заменика председника Скупштине града г – ђе Славице Коминац. Академију је отворио свештеник Саборног храма јереј Душан Мучибабић, беседом о Пресветој Богородици. У програму су учествовали: КУД «Абрашевић», Господин Бора Дугић, виртуоз фруле, господин Бојан Јовановић, светски признат уметник на хармоници и Павле Аксентијевић са групом «Запис».

Беседа јереја Душана Мучибабића

протонамесник Срећко Зечевић