ОСВЕШТАНЕ ПРОСТОРИЈЕ У КАСАРНИ “ВАСА ЧАРАПИЋ” У БЕОГРАДУ

ОСВЕШТАНЕ СУ ПРОСТОРИЈЕ У КАСАРНИ “ВАСА ЧАРАПИЋ” У БЕОГРАДУДана 24. августа 2015. године у Београду, у касарни “Васа Чарапић” освештане су просторије у којима живе и раде припадници Батаљона војне полиције специјалне намене “Кобре” и одслужен је помен упокојеним припадницима јединице.

Служио је Епископ шумадијски и аријереј војни господин Јован, уз саслуживање војних свештеника.

Обреду су присуствовали заступник начелника Управе војне полиције ГС ВС пуковник Жељко Обрадовић, начелник Одељења за веру у ГС ВС пуковник Саша Милутиновић, командант батаљона потпуковник Владимир Ушљебрка и припадници батаљона.

Том приликом Владика Јован је одржао беседу о значају вере, љубави и наде у животу хришћанина.

Батаљон војне полиције специјалне намене „Кобре" је јединица војне полиције Војске Србије, која је одговорна за против-терористичка дејства, блиску заштиту и специјалне операције.

Јединица је основана по налогу савезног секретара народне одбране 1978. До 1988. године, јединица је била спојена са 281. батаљоном ЈНА. До 1999. постала је посебна антитерористичка јединица са препознатљивим симболом крилате кобре. У ратовима у бившој Југославији, Кобре су се бориле са британским САС-ом, америчким маринцима и француском легијом странаца. Само један члан је погинуо у борби са британским САС-ом. Од 2007 ова јединица је директно подређена Главном штабу поред тога што је део војне полиције. Ова јединица је такође одговорна за блиску заштиту начелника генералштаба, министра одбране и председника Републике Србије. Такође се додељују на обезбеђивању високих страних званичника који су у посети Србији. Кобре су најбоље специјалне јединице Србије и једне од најбољих обучених специјалних снага у Европи.

Саша Мијић