Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ПАРАСТОС КРАЉУ ПЕТРУ I КАРАЂОРЂЕВИЋУ НА ОПЛЕНЦУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ПАРАСТОС КРАЉУ ПЕТРУ I КАРАЂОРЂЕВИЋУ НА ОПЛЕНЦУПоводом деведесет и четири године од упокојења Краља Петра I Карађорђевића, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је 16. августа 2015. године Свету Архијерејску Литургију, а потом и парастос краљу Петру I, у храму Св. великомученика Георгија на Опленцу. Епископу су саслуживали Архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, Архијерејски намесник орашачки протојереј – ставрофор Мића Ћирковић, пензионисани протојереј – ставрофор Драгољуб Ракић, протојереј – ставрофор Слободан Богојевић, протојереј Драгослав Богдановић, протонамесник Остоја Пешић, протонамесник Бранимир Товиловић, јереј Дејан Динић, јереј Слободан Радивојевић, јереј Марко Стевановић, протођакон Небојша Јаковљевић и ђакон Урош Костић.

Након прочитаног зачала из Јеванђеља Владика Јован је беседом окупљеним верницима упутио речи поуке и дао смернице за даљи духовни напредак. Бог чини људима милост да би људи имали милости према другима, стога смо као хришћани позвани да будемо милостиви, да будемо сажаљиви, да праштамо и да се угледамо на Бога да би нас Он познао као своју децу. Праштање је лек који је Господ дао души како би се она обожила и могла да уђе у вечност за шта је и створена. Покајање спира сво зло, поправља однос, и враћа човека у заједницу са Богом и људима, али само кроз Цркву, и тако нам омогућава да се ми у Цркви и кроз Цркву можемо мирити са ближњима. Спасења нема без бриге о спасењу ближњега. Праштање је предуслов спасења, а милост и покајање уз излив љубави су начин живота који Бог од нас тражи. Таквим животом живео је и краљ Петар I који је у љубави и смирењу служио своме народу.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Након свете Литургије и парастоса приређена је трпеза љубави од стране Господина Драгана Рељића, директора Задужбине краља Петра I.

ђакон Урош Костић