Одштампајте ову страницу

ИСПОСВЕСТ СВЕШТЕНСТВА КОСМАЈСКОГ НАМЕСНИШТВА

SopotУ среду треће седмице Часног поста, 26.03.2008. године, његово преосвештенство епископ шумадијски Г. Јован, служио је архијерејску литургију Пређеосвећених дарова у Вазнесењском храму у Сопоту уз саслужење протојереја Љубише Смиљковић, I пароха сопотског и архијерејског намесника космајског, протојереја Миленка Дидића, II пароха сопотског, jeреја Бојана Димитријевића, пароха маршићанског и јереја Горана Лукића пароха неменикућског, као и тројице ђакона.

Светој литургији је претходила испосвест свештенства Космајског намесништва. По благослову епископа исповедник је био схи-архимандит Јован (Мирић), настојатељ манастира Тресије. О значају поста беседио је протонамесник Јовица Ескић, парох бељински. После причешћа епископа и свештенства, светој Чаши су приступили верници и ученици основних и средњих школа са својим вероучитељима.

 

Након службе уследиоло је  читање реферата, који је на тему „Покајање – приближавање Богу“, припремио јереј Горан Лукић, након чега је отворен разговор на задату тему у коме је поред епископа учествовало и подручно свештенство. Као и увек Преосвећени је искористио прилику да свештенике очински посаветује како да правилно и што квалитетније обављају своју пастирску службу.

Долазак епископа Јована био је повод ученицима веронауке основне школе у Сопоту да припреме драмски програм на тему „Наркоманија“ коју су успешно извели. Циљ ове представе је био да се покаже сва погубност овог порока у који млади данас све више срљају. Заслуга за ову представу припада Јелени Четник, вероучитељу чији је труд и несебично залагање одавно познато.

На крају се приступило трпези љубави, на којој је поред епископа Јована и свештенства присуствовао и председник општине Сопот господин Живорад Милосављевић и господин Јован Јованић угледни привредник.

Јереј Горан Лукић, парох неменикућски

 

 

Реферат

Сопот - школа