СВЕТА ЛИТУРГИЈА И РУКОПОЛОЖЕЊЕ У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋ

СВЕТА ЛИТУРГИЈА И РУКОПОЛОЖЕЊЕ У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋ - 25. ЈУЛИ 2015. ГОДИНЕ

У суботу, 25. јула 2015. године, када Црква Божија прославља свете мученике Прокла и Иларија и икону Пресвете Богородице Тројеручице, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио Свету Архијерејску Литургију у манастиру Каленић.

Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Аранђел Даниловић, архијерејски намесник лепенички и вд. левачки протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, протојереј-ставрофор Милован Антонијевић, протојереј Драгослав Цветковић, јереј Слободан Савковић, гости свештеници из других епархија, протођакон Иван Гашић и ђакон Стефан Дамјановић.

У току Свете архијерејске Литургије извршена је света тајна рукоположења и том приликом је у чин презвитера рукоположен ђакон Стефан Дамјановић. Литургијско појање увеличао је црквени хор “Св. кнез Лазар” из Крушевца. Светој Литургији присуствовао је велики број верника, који су се на крају свете Литургије сјединили са Васкрслим Господом кроз свету тајну причешћа.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

У духовној поуци Просвећени Владика је подсетио окупњене вернике рекавши, ево нас у дану пред овим иконама мајке Божије које нас окружују и пред иконом Тројеручицом да изразимо молитвено поштовање и да у исто време замолимо Пресвету Богородицу да нам помогне у данашњим потешкоћама која нису мала. Долазећи пред икону Тројеручицу треба да јој кажемо све наше невоље, за наше људске слабости, за наше духовне и телесне болести и да је у исто време замолимо да нам подари смирење, исто оно смирење које је она имала када је добила вест од архангела Гаврила.

Даље у својој поуци Преосвећени је рекао свако треба имати једну мисао, а то је Господ Исус Христос. После великог входа уследило је рукоположење ђакона Стефана Дамјановића у чин презвитера, по завршетку Херувимске песме Преосвећени Владика Јован упутио је речи поуке ђакону Стефану Дамјановићу, да он данас треба да буде чисти сасуд благодати Божије, јер га је Господ изабрао из народа Божијег. Благодат Божија биће на њему ако буде са Богом и Богу благодаран ако му буде служио животом и вером кроз молитву.

Духовна поука Епископа шумадијског Г. Јована

По завршетку свете Литургије уприличен је чин резање славског колача, а затим пријем званица и послужење славским кољивом и колачем, а затим и гозба љубави коју је припремило сестринство манастира Каленић са настојатељницом игуманијом мати Нектаријом.

јереј Слободан Савковић