ХРАМОВНА СЛАВА И РУКОПОЛОЖЕЊЕ У ОВСИШТУ

ХРАМОВНА СЛАВА И РУКОПОЛОЖЕЊЕ  У ОВСИШТУУ уторак, 21. јула 2015. године, на дан када Црква прославља светог великомученика Прокопија, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је свету Архијерејску Литургију у Овсишту, у храму посвећеном управо овом великомученику и светитељу.

Епископу су саслуживали и свештеници из других епархија: протојереј – ставрофор Аранђел Даниловић, протојереј – ставрофор Илија Росић, протојереј Братислав Павловић, ђакон Бранко Илић, као и свештеници Опленачког намесништва: Архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј Ђорђе Радишић, протонамесник Дејан Петровић, парох десимировачки,  протођакон Иван Гашић и ђакон Урош Костић. Литургијске химне појали су чланови црквеног хора “Опленац” на челу са диригентом проф. Маријом Ракоњац.

Овај празник традиционално окупља велики број житеља Овсишта и околних села који су  и ове године дочекали свог Владику Јована и имали прилику да од њега чују надахнуту и садржајну беседу. Епископ је народ поучио о вери у живога Бога, о томе шта значи веровати и како треба веровати, али и о правој љубави без које је вера узалудна. Права вера је она вера која човека ослобађа од самога себе, од страсти, од свега што човека одваја од Бога, а права љубав је саможртвена љубав, љубав која се слива од Бога на нас и разлива кроз нас на ближње. Зато је важно да своје срце очистимо и припремимо за усељење Божије благодати која срце загрева. Ко има чисто срце тај има и чисте мисли, чисту безусловну љубав према свима. Од нас Господ тражи само жељу да будемо спасени и да волимо да будемо спасени, да се кроз хришћанске врлине уздижемо ка Њему, али да се не гордимо, јер Господ се гордима противи, а смиренима даје благодат.

Осим Евхариситијске радости, верници су се удостојили још једне духовне радости и својим узвиком: “Аксиос!”, потврдили достојност Господина Стефана Дамјановића, дипл. теолога из Београда,  да кроз свете руке и молитве Владике Јована прими ђаконски чин. Ђакону Стефану Преосвећени Владика упутио је пастирске поуке о томе како да свој живот управи ка Богу, да кроз молитву и смирење одоли искушењима, као и да чува страх Божији у себи јер је то једини начин да остане прави слуга Божији.

Беседа Eпископа шумадијског Г. Јована

Духовна поука Eпископа шумадијског Г. Јована

У наставку свете Литургије Преосвећени Владика је пререзао славски колач и честитао свечарима крсну славу, а након тога уприличена је трпеза љубави за све присутне вернике.

ђакон Урош Костић