ПЕТРОВДАН- СЛАВА ЦРКВЕ БОЖИЈЕ У АРАНЂЕЛОВЦУ

ХРАМОВНА СЛАВА У АРАНЂЕЛОВЦУ

Празник Првопрестолних апостола Петра и Павла из године у годину сабира Цркву Христову у Аранђеловцу око велелепног храма подигнутог њима у част. И ове године Господње 2015. Петровдан је свечано и торжествено прослављен у граду под Букуљом.

Свету Архијерејску Литургију служио је Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован, уз саслуживање Архијерејског намесника орашачког протојереја- ставрофора Миће Ћирковића, протојереја- ставрофора Драгомира Кеџића и Ранка Ђураша, протојереја Љубише Ђураша и Милована Ранковића, протонамесника Слободана Раковића, јереја Александра Миловановића и Милоша Мијатовића, протођакона Небојше Јаковљевића и ђакона Немање Искића.

Обраћајући се народу и честитајући храмовну славу свима, владика Јован је у беседи истакао да данас небеска и земаљска Црква прославља апостоле Христове, који су оставили све овоземаљско и пошли за Христом. Они нису само речима говорили о Богу, већ су својим животима сведочили Бога свуда. Увек је на нама избор да ли ћемо бити са Богом или нећемо, јер од Њега имамо дар слободе да бирамо којим ћемо путем ићи. Али, морамо знати да имати слободу значи имати и одговорност, а томе нас најбоње уче управо апостоли Христови Петар и Павле.

Након свете Литургије обављена је Литија око храма и пререзан славски колач, а потом је Владика Јован крстио малу Дрину, унуку ктитора Петропавловског храма покојног Раденка Марјановића.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

На предлог Црквене Општине аранђеловче, Владика је доделио орден Вожда Карађорђа Г. др Небојши Мрљешу из Аранђеловца, за свеукупни допринос у животу Цркве Божије.

У наставку свечаности ансамбл КУД-а „Електропорцелан“ из Аранђеловца извео је пригодан културно-уметнички програм, а славље је настављено заједничком трпезом љубави у сали парохијског дома, коју су припремили овогодишњи свечари- Скупштина Општине Аранђеловац и Г. Мина Радовановић са породицом.

јереј Александар Миловановић