СВЕТУ АРХИЈЕРЕЈСКУ ЛИТУРГИЈУ У БАРОШЕВАЧКОЈ ЦРКВИ БРВНАРИ

СВЕТУ АРХИЈЕРЕЈСКУ ЛИТУРГИЈУ У БАРОШЕВАЧКОЈ ЦРКВИ БРВНАРИНа празник рођења Св. Јована Крститеља и Претече Господњег, Ивањдан, 7. јула 2015. године Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у барошевачкој цркви брвнари, у Колубарско-посавском намесништву. Епископу су саслуживали гост из Епархије сремске, архимандрит Павле (Јовић), игуман манастира Ново Хопово, протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, Архијерејски намесник орашачки, као и протођакон Иван Гашић и ђакон Никола Урошевић.

Мноштво окупљених верника с пажњом је слушало поуку свог Првојерарха који је подсетио да без искреног покајања нема спасења човеку. Без покајања човек остаје у гордости која је и од анђела направила ђавола. Зато проповед св. Јована Крститеља и почиње позивом на покајање. Величина св. Јована је у његовом праведном и богоугодном животу и у припреми за долазак Спаситеља света. Јовановом проповеди греховна тама је разгрнута и припремљен пут за Господа. Рођен чудесно, од остарелих али праведних родитеља, донео је благослов свима у виду своје проповеди: Покајте се јер се приближи Царство небеско. Али не само његово рођење, већ и читав живот Јованов био је чудесан, јер је са само годину и по дана остао сам у пустињи, све до тридесете године свога живот када је по тадашњем закону могао да започне своју проповед. Ето како је Бог сачувао малог Јована и анђели божији, који су му били васпитачи. И звери су му служиле. Живећи у смирењу припремао је пут за Онога коме није био достајан да одреши ремена на његовој обући. Ипак, Христос је удостојио св. Јована да га крсти у реци Јордану и да припреми душе људи за долазак Господњи. Ова припрема је управо кроз покајање, на које је у пустињи на Јордану, св. Јован Крститељ позивао све оне који су му долазили.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Овом приликом велики број верника се причестио и тако узео активно учешће у Служби. По завршетку Свете Литургије, одслужен је помен свештенику Ранку Митровићу, у чијој су пивници, у селу Рудовцима, одржани састанци српских вођа, који су претходили подизању Другог српског устанка 1815. године. У наставку је за присутне вернике припремљена Трпеза љубави, трудом барошевачког пароха, протојереј Милана Матића.