СЛАВА КАПЕЛЕ МАНАСТИРА КАЛЕНИЋ

СЛАВА КАПЕЛЕ МАНАСТИРА КАЛЕНИЋУ недељу, 05. јула 2015. године, када Црква Божија прославља преподобну Анастасију Српску, Његово Преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован служио Свету Архијерејску Литургију у манастиру Каленићу.

Епископу су саслуживали архијерејски намесник лепенички и вд. левачки протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, протојереј-ставрофор Милован Антонијевић, протојереј-ставрофор Живота Марковић, протојереј Драгослав Цветковић, протојереј Мирослав Филиповић, јереј Слободан Савковић и протођакон Небојша Јаковљевић.

Литургијско појање увеличао је октет из Крагујевца. Светој Литургији присуствовао је велики број верника, који су се на крају св. Литургије сјединили са Васкрслим Господом кроз свету тајну причешћа.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

У духовној поуци Просвећени Владика је подсетио окупљене вернике да непрестано треба благодарити Богу и да у овом тренутку треба заблагодарити Господу и мајци Божијој којој је посвећена ова светиња, да заблагодаримо Богу што је роду људском, роду српском подарио да прослављамо св. Анастасију мајку оца нашег Светог Саве. Даље у својој поуци Преосвећени је истакао да човек непрестано треба благодарити Богу и у молитви бдити јер не знамо ни дана ни часа када ће Господ доћи а Господ ће доћи и судити нам у ономе у чему нас нађе. Господ је дошао у овај свет да би човека вратио првом Божанском промислу да човек буде у заједници Божијој и у животу вечном. По завршетку свете Литургије пререзан је славски колач. По резању колача уприличен је пријем званица и послужење славским кољивом и колачем, а затим и гозба љубави коју је припремило сестринство манастира Каленић са настојатељницом игуманијом мати Нектаријом.

Слободан Савковић, јереј