СВЕТИ КНЕЖЕ ЛАЗАРЕ И СВИ КОСОВСКИ МУЧЕНИЦИ, МОЛИТЕ БОГА ЗА НАС

СВЕТИ КНЕЖЕ ЛАЗАРЕ И СВИ КОСОВСКИ МУЧЕНИЦИ, МОЛИТЕ БОГА ЗА НАС"Којем ћеш се приволети царству, дал’ земаљском или небескоме?"

У недељу, 28. јуна 2015. године, када наша Црква прославља Светог кнеза Лазара, празник Видовдан, служена је Света Литургија у храму Вазнесења Господњег у Сопоту. Литургију је служио протојереј ставрофор Љубиша Смиљковић, уз присуство великог броја верника, вероучитеља и ученика основних и средњих школа, који су са својим вероучитељима Јеленом Четник, Ненадом Катићем, Гораном Аврамовићем и Бојаном Миленовићем узели учешћа на Светој Литургији и певали Богослужбене песме.

Отац Љубиша се у својој беседи обратио присутнима рекавши да је кнез Лазар задужио православну цркву борећи се за хришћанство и градећи цркве и манастире. Али оно што је најбитније јесте да су се кнез Лазар и сви косовски мученици, на данашњи дан крстили још једним крштењем, а то је крштење крвљу.

Крштењем крвљу крштени су после апостола и безбројни хришћански мученици кроз сву историју Цркве. Многобројна су њихова имена и у овоземаљском календару нису сва уписана. Многа од њих су за нас незнана, а позната су једино Господу који је имена њихова уписао у књигу Живота. У вечном календару као и у историји Цркве Христове записана су имена и свих наших предака који се, од Косова до данас, крстише крвљу, и положише своје животе у одбрани своје Отаџбине.

Видовдан је дан када стојимо с кандилима, свећама и молитвама пред тим жртвама, чинимо им помен и све их данас прослављамо.

По завршетку Св. Литургије отац Љубиша је, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Г. Јована, уручио вероучитељима новчане награде за одлично остварене резултате у раду.

Вероучитељ Бојан Миленовић