ВИДОВДАНСКИ ОРДЕНИ И МАЈКАМА

ВИДОВДАНСКИ ОРДЕНИ И МАЈКАМАНа Видовдан лета Господњег 2015. године у Тополи је одржана Свечана седница Српске Краљевске Академије научника и уметника. Скуп је благословио Његово Преосвештенство Владика Шумадијски Господин Јован, редовни члан Академије, која је почела одавањем поште свим страдалим српским јунацима и родољубима од Заветног Видовдана на Косову до потоњих ратова.

Најпрестижнија награда која је овом приликом уручена је “Орден Светог Кнеза Лазара” Начелнику Генералштаба Војске Србије, генералу Љубиши Диковићу.

Награду “Видовдански обелиск” добило је неколико угледних колектива, међу којима Клинички Центар Србије, и примио је академик Проф. др Миљко Ристић, генерални директор, као и Академија за уметности и консервацију при СПЦ, а награду је примио директор мр Зоран Михаиловић.

Академија је доделила и тек установљену награду “Данило Лазовић” коју су примили угледни глумци: Михаило Миша Јанкетић, Љиљана Драгутиновић и Миодраг Кривокапић.

Велику пажњу скупа посебно је изазвала додела награда мајкама са седморо и више деце. У име Академије Владика Шумадијски Господин Јован уручио им је награде “Кондир мајке Југовића”. Велики “Кондир Мајке Југовића” припао је Маји Ковачевић (32) из Краљева, мајци деветоро деце. Ова награда установљена је да поспеши наталитет и обнову у српском народу за коју се, како је рекао и Преосвећени Владика Господин Јован, свесрдно залаже и Српска Православна Црква. Златни “Кондир мајке Југовића” је припао и младој протиници из Бијељине, Сањи Петровић, која је на седницу дошла да прими награду са мужем, свештеником, и седморо њихове деце. Ово високо признање Академије понела је и Весна Поповић, из Поповца, код Параћина, мајка деветоро деце, а част да добије ово знамење са именом Мајке Југовића припала је и Славици Милетић, из Тополе, мајци шест кћери. Две најмлађе близнакиње су на Видовдан напуниле по пет година па их је Академија даривала специјалном наградом.

Специјално признање Академије “Видовданска Повеља”, Преосвећени Владика Јован, уручио је Ерику Енгелену, госту из Грчке, који је одлучио да до пунолества стипендира једно од деветеро деце породице Ковачевић из Краљева.

Специјална награда Похвала Светом кнезу Лазару додељена је најстаријем Протојереју ставрофору у СПЦ, господину Михаилу Даниловићу, из Горњег Милановца. Награду је уручио Њ.К.В. Принц Ђорђе Карађорђевић, иначе почасни члан Српске Краљевске Академије научника и уметника.

Најављено је да од ове године Академија уводи годишњу награду “Свети Владика Николај Велимировић” за животно дело, “Милунка Савић” за витештво у свим областима, “Никола Тесла” за научна достигнућа, “Пупинов калем” за иновације, “Јефимијин запис”, “Шантићева воденица” и “Ћосићево перо” за књижевност, “Псалдикија” за успехе у музици, “Јакшићева стража” за сликарство, “Иларијон Руварац” за историју, “Архангел Гаврило” за Богословље и духовност, “Др Арчибалд Рајс” српским пријатељима из иностранства, “Зелена Планета” и “Зелени одред” за екологију, “Српски конак” за туризам и угоститељство.

Годишње награде Академије биће уручене на крају календарске године.

Ова манифестација, под називом “Видовданска лоза” одржаваће се сваке године, с тим што ће Академија доносити одлуке у којем ће то граду убудуће бити.