Одштампајте ову страницу

ИЗЛЕТ УЧЕНИКА ВЕРОНАУКЕ И ОБИЛАЗАК РУДНИЧКИХ МАНАСТИРА

ИЗЛЕТ УЧЕНИКА ВЕРОНАУКЕ И ОБИЛАЗАК РУДНИЧКИХ МАНАСТИРАУ оквиру предмета Верска настава ученици млађих разреда (од I до IV) ОШ „Први српски устанак“ из Копљара и Орашца посетили су рудничке манастире. Ученици су имали прилику да виде манастир Никоље, Вољавчу, Петковицу и Благовештење. Излет је осмишљен као једнодневна екскурзија, односно обилазак манастира у рудничком крају са 2 аутобуса. Предвођени својим вероучитељом и учитељима, ученици су 6. јуна у 10 часова кренули на пут. Излет је организовала Црквена општина орашачка благословом свештеника Милисава Симића.

Прва станица била је манастир Никоље, где нас је срдачно дочекало сестринство манастира предвођено мати Евдокијом. У манастирској цркви укратко смо чули историјат манастира, а после тога у неколико група посетили смо параклис - зимску цркву. Ученици су имали прилику да упознају историју женског манастира Никоље који потиче из прве половине 14. века. Слушали су о имену и значају манастира, упалили свеће, итд. Монахиње су за сву децу припремиле послужење.

Следеће одредиште било је манастир Вољавча, где љубазност и гостољубље оца Јове Биберџића није изостало. Пожелео нам је добродошлицу и упознао нас са историјатом цркве, духовним и културним благом овог манастира. Имали смо прилику и да обиђемо конак у коме је 1805. године заседао Правитељствујушчи совјет. Деца су провела време у разговору свештеником, искористивши време и за игру у манастирској порти.

Путовање је настављено посетом манастиру Петковица где смо уз срдачан пријем сазнали много о прошлости и обнови овог манастира који је настао највероватније крајем 13. века.

Највећи утисак оставио је обилазак манастира Баловештење, где су ученици могли видети добро очуване фреске у храму. Отац Мардарије Јокић нас је дочекао и испричао настанку манастира. Ученици су уживали у дружењу и едукацији. Са великом пажњом и радозналошћу пратили су излагање вероучитеља и монаха. У том манастиру смо посетили извор воде „Светиња“. Ученици су овај извор искористили да се окрепе и да се упознају са лепотом природе у којој се налази сам манастир.

Вратили смо се духовно богатији; сазнали смо неке нове ствари из наше историје. Деца су уживала у разгледању манастира, манастирских фресака као и околине манастира. У Орашац смо стигли око 19 часова обогаћени новим знањем и унутрашњим задовољством.

Излет до рудничких манастира остаће сигурно у лепом сећању свим ученицима од првог до четвртог разреда јер су са пуно усхићења описивали оно што су у манастирима видели и доживели. Овим путовањем ученици веронауке стекли су нова сазнања о нашим светим црквама и манастирима.

Срдачно се захваљујемо свим управама манастира, директору наше школе, учитељима и особљу школе на срдачној помоћи у организацији и извођењу овог излета. Уз њихову помоћ све је далеко лакше изводљиво и поприма дух заједништва у овом, надамо се, богоугодном делу.

Вероучитељ Златко Вујановић