Одштампајте ову страницу

ЂУРЂЕВДАН ПРОСЛАВЉЕН НА ОПЛЕНЦУ

ЂУРЂЕВДАН ПРОСЛАВЉЕН НА ОПЛЕНЦУУ храму Светог великомученика Георгија на Опленцу, задужбини династије Карађорђевића, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Архијерејску Литургију и заједно са Његовим Краљевским Височанством Принцом Александром Карађорђевићем и верним народом прославио храмовну славу Ђурђевдан. Епископу су саслуживали: Архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, пензионисани свештеници протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић и протојереј – ставрофор Милун Алексић, протонамесник Остоја Пешић, јереј Марко Стевановић, протођакон Иван Гашић и ђакон Урош Костић.

Владику Јована дочекала су многобројна деца из Тополе као и најмлађа међу њима, шестомесечна Ана, коју је кроз Свету Тајну крштења Епископ Јован увео у окриље Цркве. Овом свечаном чину присуствовала је и бака мале Ане, проф. Марија Ракоњац, која је са својим опленачким хором употпунила радост и светост ове и Евхаристијске тајне.

Владика се верницима обратио беседом о победи добра над злом, љубави над мржњом, истине над лажи. Свети Георгије је ђавола и цара Диоклецијана победио не оружјем и високим војним положајем на којем је био, већ именом Господа Бога и Спаса нашега Исуса Христа. Победио је спољашње зло јер је претходно победио у себи унутрашње зло које је сваки хришћанин дужан да победи; и победиће га уколико буде неговао добро, а то добро је љубав Христова. Нас Господ неће питати шта су нама други чинили, већ ће нас питати како смо се ми према другима опходили, шта смо им чинили, али и шта нисмо урадили а могли смо и требали смо.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Након резања славског колача и по свршетку свете Литургије, краљевски пар Александар и Катарина Карађорђевић уприличио је трпезу љубави после које је уследила заједничка посета директору и медицинском особљу Дома здравља у Тополи којима је уручен поклон Фондације Принцезе Катарине Карађорђевић.

ђакон Урош Костић