Одштампајте ову страницу

ВАСКРС У ОРАШАЧКОМ НАМЕСНИШТВУ

ВАСКРС У ОРАШАЧКОМ НАМЕСНИШТВУ"Воскресенија ден, просвјетимсја људије, Пасха Господња, Пасха"

Дан над данима и Празник над празницима- Васкрсење Христово је темељ наше вере, испуњење наших надања и пуноћа нашег битисања. Све људске тежње, сви подвизи и борбе, па и сами живот наш има свој смисао само и једино у Васкрсењу Христовом и са Васкрсењем Његовим!

Овај космички догађај сваке године жељно ишчекујемо и торжествено прослављамо сви ми који носимо име Христово у себи. Тако смо и ове Године Господње 2015. дочекали Празник над празницима и са анђелима небеским запевали "Воскресеније Твоје Христе Спасе...". И певаћемо још, и певати...

Ова година посебна је по томе што имадосмо благослов да у нашу Земљу стигне и Благодатни Огањ из Јерусалима, то истинско чудо Господње које је живи доказ Божије љубави према нама. А опет са благословом Архипастира  Цркве у Шумадији, Преосвећеног Владике Јована, Благодатни Огањ дође и до Аранђеловца, а одатле и у све Цркве Орашачког намесништва.

Стотине верника дочекаше чудотворни Пламен, па заједно са свештенством и упаљених свећа у Васкршњу литију појући "Васкрсење твоје Христе Спасе...". Отворише се храмовна врата и Црква Божија уђе у храм да службу Богу принесемо, да појемо и да се радујемо. А свеће са Благодатног Пламена упаљене и даље горе и сијају и Вечну Светлост поздрављају.

А сутрашњи дан у свим градским и сеоским црквама Свету Евхаристију Богу узнесмо и Пречистим Тајнама се Причестисмо. Беше и песме и фоклора у портама црквеним, беше и изложбе украшених јаја и заједничке трпезе. А Пламен гори у црквама, гори и у нашим душама. И гореће...

Ваистину Христос Васкрсе!

Јереј Александар Миловановић