Одштампајте ову страницу

ВРБИЦА У СОПОТУ

ВРБИЦА У СОПОТУДеца и верни народ Сопота, заједно са својим свештеником протојерејем ставрофором Љубишом Смиљковићем и својим вероучитељима Јеленом Четник и Бојаном Миленовићем, и ове године свечано су прославили празник Врбицу у храму Вазнесења Господњег, празничним бденијем и литијом у којој су најрадоснији били наши најмлађи хришћани.

Оно што посебно радује Цркву Божију у Сопоту јесте велики број деце која су дошла да по угледу на ону јерусалимску дочекају Спаситеља и да Му кличу ,,Осана на висинама“.

По завршеном празничном бденију, освећењу врбе и свечаној литији кроз Сопот, свим вернима који су дошли, обратио се отац Љубиша, који је појаснио значај празника, а затим додао да речи прве стихире на Господи возвах, на вечерњој служби уочи Цвети (,,Данас благодат Духа Светога нас сабра и сви, узевши крст свој, кличемо: Благословен је Онај Који долази у Име Господње. Осана на висинама.“), најбоље осликавају како дочекујемо и прослављамо Господа, уједно очекујући Његово страдање, али и оно што је за нас још важније, а то је Његово Васкрсење.

Окупљени Духом Светим, држећи у рукама врбове гранчице као знакове победе, знамо да од овог тренутка и ми сами морамо узети крст свој.

Још дуго је порта цркве била испуњена жагором деце која су носећи звончиће око врата трчкарала и поносно их показивала родитељима и другарима.

Вероучитељ Бојан Миленовић