Одштампајте ову страницу

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА КОСМАЈСКОГ НАМЕСНИШТВА

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА КОСМАЈСКОГ НАМЕСНИШТВАУ среду, треће недеље Великог поста, 11. марта 2015. године, Његово преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Литургију пређеосвећених дарова у храму Св. Оца Николаја у селу Сибница, уз саслужење свештенства Архијерејског намесништва космајског.

Литургијском сабрању претходила је Света тајна исповести свештенства космајског намесништва, а исповедник је, по благослову Епископа, био високопреподобни схи-архимандрит Јован, настојатељ манастира Тресије.

Надахнутим и поучним речима речима архипастирске беседе, Епископ је поучио свој верни народ и свештенство о томе шта је хришћанси живот и шта значи причешћивати се, рекавши између осталог: “Причешћивати се-значи живети са Господом! Живот православног хришћанина јесте његов живот у Христу, а живот хришћанина, ако није у Хисту, са Христом и у Христу, онда то и није живот који води у онај вечни и непролазни живот, већ је живот од данас до сутра- онда је наш живот ПРОМАШЕН”.

После Свете Литургије приступило се читању реферата на тему “Црква и насиље у породици”. Реферат је написао и читао протојеј Јовица Ескић, парох бељински.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

После прочитаног реферата, уследила је дискусија на поменуту тему, а наш Епископ је и овом приликом, искреним и очинским старањем и љубављу руковођен, у контексту прочитане теме и уопште, саветовао свештенике како да што боље врше своје пастирско служење на спасење повереног му народа Божијег и на своје спасење.

Његово Преосвештенство Епископ Јован је и ове године присуствовао традиционалном програму Васкршњи час који, осму годину за редом, припремају и изводе ученици Веронауке у Основној школи Јелица Миловановић у Сопоту трудом и љубављу својих вероучитеља Јелене Четник и Бојана Миленовића, као и читавог школског колектива.

Горан Лукић, јереј