ВЕЛИКОПОСНА ПРЕДАВАЊА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ

ВЕЛИКОПОСНА ПРЕДАВАЊА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕСвештенство крагујевачког храма светог Саве и ове године наставља са Великопсоним духовним разговорима и предавањима. Својим трудом свештеници прпипремају кратко уводно предавање са пастирским темама, које се пре свега тичу начина поста, циља поста и значаја поста у животу хришћана.

Сваке недеље, са изузетком 22. марта, свештенство овог храма ће држати предавања на одређену тему.

Распоред предавања:

  • 1. март, јереј Александар Мирковић, тема: Велики пост-пут ка Васкрсењу
  • 8. март, јереј Немања Младеновић, тема: Покајање- наше Васкрсење
  • 15. март, јереј Бранислав Матић, тема: Хришћански смисао греха
  • 29. март, јереј Иван Антонијвеић, тема: Телесни и духовни пост
  • 5. април, ђакон Милош Ђурић, тема: Кроз пост до Трпезе Господњег

Сва предавања се одржавају у сали поред параклиса у Богословији.

На предавањима којима су началствовали отац Алексанрад и отац Немања владала је велика заинтересованост наших парохијана који су имали мноштво питања упућених свештеницима.

У свом предавању, отац Александар појаснио је значај и неопходност Поста као припреме за Васкрсење. Посебно је наглашено да пост није циљ сам по себи, већ се сваки пост крунише Причешћем. Сходно овоме, пост је израз нашег подвига и одрицања зарад заједнице са Богом и ближњим.

У предавау оца Нњмање наглашена је неопходност кајања и покајања у животу сваког хришћанина. Покајање је буђење наше свести и потпуно преумљење које попут земљотреса потреса читавог човека као психосоматску целину. Након покајања човек, који је раније био разбијена личност, постаје целина која у свој центар ставља заједницу са Богом.

Добродошли!