Одштампајте ову страницу

СРЕТЕЊЕ- СРЕТАЊЕ ЧОВЕКА И БОГА

СРЕТЕЊЕ- СРЕТАЊЕ ЧОВЕКА И БОГАУ Сиропусни понедељак Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију у храму светог Саве на Аеродрому.

Преосвећеном владици су саслуживали протојереј-ставрофор Милан Борота, јереј Немања Антонијевић, ђакони Небојша Поповић и Милош Ђурић.

У својој беседи Преосвећени владика поучио је све окупљене вернике о значају и величини празника Сретења. Овај празник добијо је име по сретању човека и Бога. На овај дан човечанству у личности светог Симеона среће и препознаје Исуса као Богочовека и Спаситеља. У колико човек током свог живота не доживи личносно сретење са Богом тај човек остаје неиспуњен, јер без Бога човек нема меру у свом живота. Нема меру љубави, али ни стида, нема меру поштовања ни према Богу ни према људима.

Владика Јован је још једном посведочио истину Цркве као заједнице у којој нема индивидуа, већ смо сви чланови заједнице. Старајући се за сопствено Спасење, човек показује пример и другима. Ако човек постане сасуд Духа Светога, он шири божанску силу и осветљава пут другима. Зато се сваки од нас мора потрудити, за Спасење и себе и других, да доживи Сретење Бога у свом свакодневном животу. Ако Христа унесемо у сваки сегмент свог бића и постојања и ако нађемо Христа у свом срцу онда ћемо на прави начин сведочити Христа и љубав Божију свима у овом свету.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована