ОСВЕЋЕЊЕ КРСТОВА И ЗВОНА ЦРКВЕ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У ШУМАРИЦАМА

ОСВЕЋЕЊЕ КРСТОВА И ЗВОНА ЦРКВЕ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У ШУМАРИЦАМАУ недељу месопусну када се сви људи поучени Јеванђељском причом о Другом доласку Христовом (Мт 25, 31- 46) припремају за дане кајања и почетак Великог поста, народ цркве Божије у Шумарицама радосно је дочекао 9. фебруара свог архијереја, Преосвећеног епископа шумадијског Господина Г. Јована да им освети крстове и звоно за цркву која се рађа у њиховом крају.

Отац Срђан Тешић са својом породицом и браћом свештеницима околних парохија као и са свештеницима који су пре њега службовали у овом месту дочекао је Преосвећеног владику Јована да благослови нове крстове и звоно. Међу истакнутим гостима ове велике молитвене свечаности налазили су се и приложници: градоначелник града Крагујевца господин Радомир Николић који се уписао међу прве велике приложнике цркве подаривши јој крст. Господин Слободан Стојановић такође је приложио крст, а звоно господин Миомир Стојковић.

Преосвећени владика је после освећења надахнутим речима поучио народ да су цркве без људи само грађевине, а да је жива Црква Христова, Црква људи окупљених на Евхаристији око Тела и Крви Христове, као живог организма Божијег. Подсетио је верни народ да се никада не оглуши о јек звона које позива све на будност и спремност да се одазову позиву Божијем и дођу на службе Божије у Цркви, а нарочито да што чешће буду у Тајнама Христовим и у оној највећој Тајни која је Свето Причешће.

Нимало запажено место међу многим верним људима у цркви заузели су ђаци О. Ш „Јован Поповић“ у Шумарицама који су предвођени својим вероучитељем Марком Арсенићем стојали смерно на молпствију и упијали сваку реч свога архијереја те тако оправдали епитет: „Светосаваца“. Деца су заједно са верним народом на почетку молепствија призвали Бога за Оца и одговарала на прозбе ђакона са: „Господе помилуј“, а сваку молитву епископа су потврђивали са: Амин. Тако се још једном показала веронаука на делу, не као мртво слово давне историје, него као жива реч, Живога Бога, пуна вере, наде и љубави.

Од сада па све док Христос поново не дође још једно звоно више у православном свету, а и у Шумадији позиваће све људе да дођу и виде, све оне које имају уши да чују (Мк 4, 9), а крстови на цркви Светог великомученика Георгија Победоносца сведочиће Страдање, али и Васкрсење и Победу Православља све до у вечност.

Марко Арсенић, вероучитељ