Одштампајте ову страницу

ЛИТУРГИЈА У БЕЛОШЕВЦУ

ЛИТУРГИЈА У БЕЛОШЕВЦУУ среду 28. јануара када света црква слави преподобног Павла и преподобног Гаврила Лесновског.

Његово Преосвештенство епископ шумадијски господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију у храму Светог кнеза Лазара у Белошевцу.

Преосвећеном владици су саслуживали протојереј-ставрофор Милован Антонијевић, протојереј- ставрофор Живота Марковић, протојереј Љубомир Радић, протонамесник Саша Огњановић и ђакон Немања Стојковић.

Након прочитаног Јеванђеља Епископ се обратио окупљеној деци и верном народу измећу осталог рекавши да је мудрост врло важна. Када човек мудро поступа он разумно живи, разумно мисли, разумно сагледава ситуацију. Али мудрост је највећа када човек преиспитује себе. Јер кад човек преиспитује себе он се бави собом. Али када човек не преиспитује себе већ се бави другима, онда у том човеку нема мира. Епископ се осврнуо на прочитано јеванђеље по Луки цитирајући 14.г 34.ст.

“Со је добра, али ако и со обљутави, чиме ће се осолити?” Својство соли је да чува од трулежи. Овде Господ говори о духовној соли. Со вечности и бесмртност. Земља са људима створена је за бесмртност. Све што је Бог створио створено је за бесмртност. Земља трули од човека а човек трули од греха. Ако се човек спасе од трулежи он спасава и земљу, али спасава и оног човека поред себе. А спасење и средства за спасење донео је и земљи и људима Богочовек Христос. Христос је управо та наша со то је његово јеванђеље, његове хришћанске врлине, то су Свете Тајне. Зато је Христос та наша со која чува људе и природу од трулежи. И једино у Христу и са Христом ништа не може да сатрули, а без Христа све трули.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

На Светој Литургији су присуствовала деца са веронауке која су узела учешћа одговарајуђи у на Светој Литургији и приступивши Светом Причешћу. Деца из ових парохија редовно присуствују на Светој Литургији, захваљујући њиховим вероучитељима Ирени Баћић и Милеви Пушоњић Радовић које доводећи децу редовно труде се да испуне Христову заповест “пустите децу и не браните им да долазе к мени, јер је таквих Царство небеско” (Мт.19.14.). Час верске наставе у учионици је јако користан за децу, поготово у овом времену када родитељи све мање имају времена за васпитавање деце, због брзог темпа живота и разних животних обавеза, али час верске наставе у Храму Божијем на Светој Литургији је још више користан за њихово васпитање, за њихово спасење, за њихово познање Бога.

Отац Александар Шмеман каже да деца воле да буду у цркви и та заинтересованост за богослужења јесте темељ на коме морамо да градимо нашу верску просвету. Деца много лакше од одраслих улазе у свет црквенога обреда, у литургијску симболику. Она осећају и поштују атмосферу побожности.

Присетимо се речи Христових “Заиста вам кажем, ако се не обратите и не будете као деца нећете ући у Царство небеско.” (Мт.18.3.)

Братство Храма припремило је у парохијском дому послужење као и сваке среде за сву децу са веронауке.