АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СЕЛУ ШУМЕ КОД ТОПОЛЕ

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СЕЛУ ШУМЕ КОД ТОПОЛЕНа дан Светог великомученика Артемија, 02. новембра 2014. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму који је посвећен светом великомученику Георгију у селу Шуме код Тополе.

Епископу су саслуживали Архијерејски намесник опленачки, протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј Велибор Јовановић, јереј Александар Петровић и протојереј Слободан Богојевић са ђаконима Епархије шумадијске.

Свету Архијерејску Литургију су певале монахиње манастира Никоље са хором “Опленац” из Тополе.

Обративши се верном народу у цркви Епископ је поручио да све оно што посвећујемо Богу, Бог ће нам стоструко вратити. Бог је Тај који се пројављује кроз човека. Онда када се народ Божији сабира на Светој Литургији ту се и Бог пројављује, јер где су два или три у моје име, каже Христос, ту сам и Ја са вама. Сви ми који смо крштени, и чланови смо Цркве, имамо своје назначење које испуњавамо само у Цркви. Ко добро чини, добро ће и добити, ко зло чини, зло га чека. Сви смо од крви и меса, сви грешимо, тако да једни друге морамо помагати, јер ако помажемо једни друге, Бога помажемо. Бдимо над својим срцем, да би семе Божије у нама узрастало, јер ако га не будемо неговали, по речима Светог Јеванђеља, истопиће се у овоземаљским стварима, које нису на спасење. Господ нам шаље дивну поруку која треба да нам буде као савест и опомена. Ко има уши да чује, нека чује, али поред ушију морамо отворити и душу, јер ко отвори и уши, душу и срце, у таквог се Господ усељава.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

По завршетку Свете архијерејске литургије свештеник Бранимир Товиловић, парох овога краја, са својим црквеним одбором приредио је трпезу љубави у просторијама Месне заједнице, за служитеље и присутни народ.

свештеник Остоја Пешић