Одштампајте ову страницу

ДВАНАЕСТА ДУХОВНА ТРИБИНА У МЛАДЕНОВАЧКОМ ХРАМУ

ДВАНАЕСТА ДУХОВНА ТРИБИНА У МЛАДЕНОВАЧКОМ ХРАМУДана 28. октобра 2014. године у Свечаној сали парохијског дома храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, организована је Духовна трибина на којој је говорио протојереј-ставрофор др Велибор Џомић. Тема је била: „Страдање СПЦ и српског народа у 20. веку“. Ово је за непуне две године већ дванаеста трибина у организацији младеновачке Цркве, а сусрети се организују од октобра до априла месеца. Братство храма, на челу са Архијерејским намесником протојерејем Жељком Ивковићем, одлучило се на организовање трибина, пошто је постојала велика жеља и потреба верујућих Младеновчана да чују и разговарају са еминентним личностима нашег црквеног и културног живота. Организовање ове Духовне трибине у потпуности је преузело братство храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу.

На самом почетку отац Жељко Ивковић је поздравио присутне и упознао их са богатом и плодоносном делатношћу оца Велибора и указао на велики значај предавача у животу српске Цркве. Отац Жељко је присутне упознао са тим да ће предавање бити одржано у сали на чијим зидовима се налазе религиозне слике, које су се налазиле на младеновачком иконостасу. Њихов аутор је знаменити Михаило Миловановић, најзначајнији представник српског импресионизма, који је свој живот окончао тако што је био убијен од стране партизанских банди током Ужичке републике.

Протојереј-ставрофор др Велибор Џомић је предавање базирао на упознавању слушалаца са конкретним примерима страдања архијереја, свештенства, монаштва, богослова и верног народа након завршетка Другог светског рата. Застрашујућа суровост и свирепост којима су били изложени, може се упоредити само са прогонима хришћана у Римској империји. Мржња према Богу и Цркви острашћених комуниста је потврда ђавоиманости те идеологије. Отац Велибор је нагласио да је јако важно да као народ не заборавимо и откријемо све злочине и да не смемо дозволити да званична историографија потисне ове трагичне догађаје. Наша Црква почива на крви мученика, оних који су потврдили да „од ове љубави нико нема веће, да ко живот свој положи за пријатеље своје“ (Јн. 15, 13). С обзиром на то да предавање није било пуко говорење ex cathedra, већ се базирало на дијалошкој основи, отац Велибор је позвао присутне да размишљају о страдањима СПЦ и српског народа и да учине напор како би и сами, кроз живу реч и сведочење овога раширили глас и изборили се са пропагандом.

У другом делу сусрета присутни су поставили мноштво питања на поменуту тему. Са правом се може закључити да је предавач избором ове теме погодио у срж незалечених и потискиваних рана. Разговор је настављен и на разне, сродне теме, које тиште верујуће људе и др Џомић се својски потрудио да на све одговори.

Као закључну реч ове Духовне трибине, отац Жељко Ивковић је рекао да она показује да ови сусрети младеновачке Цркве имају велики значај и да ће се са њима наставити, а присутне је позвао да предстојеће празнике у што већем броју прославе у својој литургијској заједници. Заинтересовани и они који из оправданих разлога нису могли присуствовати овој изузетној Духовној трибини најзанимљивије делове могу погледати на YouTube каналу младеновачке Цркве.

ђакон Марко Јефтић