ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ У ТОПОЛИ И РУКОПОЛОЖЕЊЕ У ЧИН ЂАКОНА

ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ У ТОПОЛИ И РУКОПОЛОЖЕЊЕ У ЧИН ЂАКОНАПоводом прославе храмовне славе Рођења Пресвете Богородице, 21. септембра 2014. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Карађорђевој цркви у Тополи.

Епископу су саслуживали Архијерејски намесник опленачки, протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, Архијерејски намесник крагујевачки мр Рајко Стефановић, пензионисани свештеник протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, са свештеницима Епархије шумадијске и протођаконом Небојшом Јаковљевићем.

У склопу Свете Архијерејске Литургије Епископ шумадијски Господин Јован је рукоположио у чин ђакона теолога Уроша Костића из Крагујевца и поставио га за парохијског ђакона при храму Рођења Пресвете Богородице у Тополи.

Свету Архијерејску Литургију певале су монахиње манастира Никоље са хором “Опленац” и диригентом Маријом Ракоњац.

Светој Литургији је присуствовао велики број деце из ОШ Карађорђе, представници КУД-а из Тополе, председник СО Топола Драган Живановић, министар Велимир Илић, амбасадор Белорусије Владимир Чушев, као и велики број верника овога места.

Овом приликом Епископ је одликовао Архијерејском граматом захвалности директора Електродистрибуције Топола, Бојана Урошевића и директора средње школе Љубишу Недељковића из Тополе.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Обративши се верном народу Епископ је поручио да је Пресвета Богомајка најсветлија личност у Хришћанству после Христа. Пресвета Богородица представља врата кроз која је Господ дошао у свет и постао један од нас, човек у свему сличан нама осим у греху. Врлине Мајке Божије учиниле су је законом помирења Бога и људи. Црква Богомајку назива Евиним измирењем, јер је Она исправила непослушност наших прародитеља.

После одслужене Свете Архијерејске Литургије организована је литија улицама Тополе, пресечен славски колач испред СО Топола, затим одслужен мали помен код споменика палим борцима од 1912-1914. године, а у повратку је пресечен славски колач у храму Рођења Пресвете Богородице.

Након завршене литије уприличен је славски ручак за све присуте вернике у црквеној сали надомак Карађорђеве цркве који је приредио свечар Милосав Недић, књижевник из Тополе, заједно са братством овог Светог храма.

Остоја Пешић, јереј