Одштампајте ову страницу

ПРАВОСЛАВНО-ЕДУКАТИВНИ РАД СА МЛАДИМА ПРИ ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА АЕРОДРОМУ

ПРАВОСЛАВНО-ЕДУКАТИВНИ РАД СА МЛАДИМА ПРИ ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА АЕРОДРОМУУ оквиру пројекта “Једном за цео живот”, са благословом епископа шумадијског Г. Јована, уз подршку Канцеларије за сарадњу са црквама и верским заједницама, у уторак, 26. августа 2014.године, започета је прва од неколико активности усмерених на детаљнију припрему потенцијалних брачних парова на будуће промене како би се избегле уобичајене тешкоће и проблеми, типични за прве године заједничког живота.

Црквена општина Аеродромска је у циљу афирмације, заштите и унапређења нематеријалне духовне баштине а којој припада брак и породица као друштвена институција покренула низ акција којима би се непосредно пред свечани догађај склапања Свете Тајне брака још више продубила сазнања будућих брачника једно о другом као и о њиховом будућем заједничком животу.

Кратак опис пројекта - Пројектом желимо да афирмишемо, заштитимо и истакнемо значај брака и породице као верске и друштвене институције. Општи циљ је подизање свести о значају брака као Свете Тајне.

Посебни циљеви пројекта су:

  1. Побољшање ефеката предбрачног испита
  2. Активније учешће у брачној проблематици
  3. Рано препознавање и превенција проблема у брачној заједници
  4. Унапређење сарадње између установа социјалне заштите и Цркве
  5. Оснаживање брачника за препознавање и активно решавање проблема у браку

Планирано је спровођење неколико превентивних активности, у три сегмента:

  1. Проширивање и продубљивање предбрачног испита кроз интервју усмерен на препознавање снага и слабости будућих брачника и психолошко тестирање. Истовремено би они били мотивисани за укључивање у други сегмент пројекта.
  2. Реализација групног рада предбрачног саветовања кроз који се отварају и разрешавају оне тешкоће које се обично јављају у пролажењу кроз прве развојне задатке брака.
  3. Промоција циљева пројекта и значаја брака и породице

Пројектом ће бити обухваћени сви будући брачници који планирају да закључе свету тајну брака до краја 2014. године са подручја црквене општине при храму Светог Саве.

Учесници пројекта су парохијски свештеници Црквене општине Аеродромске, јереј Немања Младеновић дипл. теолог, јереј Александар Мирковић дипл. теолог; Гордана Петронијевић дипл.социјални радник, породични терапеут и специјалиста за медијацију; Сандра Јовановић - психолог, Данијела Младеновић педагог. Укључен ће бити и графички дизајнер.

Свештеник Немања Младеновић