ПРЕНОС МОШТИЈУ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У МАНАСТИРУ НИКОЉЕ

ПРЕНОС МОШТИЈУ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У МАНАСТИРУ НИКОЉЕ Поводом славе капеле манастира Никоља, преноса моштију Светог архиђакона Стефана, 15. августа 2014. године Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у летњиковцу манастирске порте.

Епископу су саслуживали Архијерејски намесник опленачки, протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, игуман манастира Денковца, монах Серафим, заједно са свештенством опленачког намесништва.

На Светој Литургији су певале мнонахиње манастира Никоља, потпомогнуте диригентом хора „Опленац“, Маријом Ракоњац.

Обративши се присутним верницима Епископ је истакао важност поста за хришћане. Постом се човек уздиже ка Богу, он подиже нашу боголику и богочежњиву душу. Пост несме бити само уздржање од хране, већ уздржање од греха, од свега што нас од Бога удаљава. Морамо стражарити над собом, да не сагрешимо, јер је грех промашај циља. Ако човек не омрзне грех, не може га победити. Пост нам је дан да обуздамо своје телесне прохтеве и греховне жеље. Кроз пост се припремамо за сусрет са Господом кроз Свету тајну причешћа.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

После одслужене Свете Литургије пресечен је славски колач, а игуманија Евдокија са сестринством ове свете обитељи је припремила послужење и ручак за сав присутни народ.

Остоја Пешић, јереј