Одштампајте ову страницу

ОСВЕЋЕН НОВОПОДИГНУТИ ХРАМ СВЕТОГ ПРОРОКА ИЛИЈЕ У БРАЈНОВЦУ

ОСВЕЋЕН НОВОПОДИГНУТИ ХРАМ СВЕТОГ ПРОРОКА ИЛИЈЕ У БРАЈНОВЦУУ уторак, 05. августа 2014. године, када Црква Божија прославља свете мученике Трофима, Теофила и друге пострадале са њима, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован осветио је новоподигнути храм, Светог пророка Илије у Брајновцу. Епископу су салуживали Архијерејски намесник, лепенички и вд. левачки – протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић; протиојереј-ставрофор Милован Антонијевић; протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић; протојереј Миленко Гребић; протојереј Милан Благојевић; протојереј Љубомир Радић; протојереј Бојан Димитријевић; протојереј Огњен Гребић и протођакон Иван Гашић.

Благословом Епископа Јована, а доброчинством браће Милутиновић Драгана и Милана који су поклонили плац за изградњу храма и средствима господина Славољуба Николића, изграђен је и освећен темељ 30. марта 2013. године. За непуне две године православна Епархија шумадијска богатија је за још једно светилиште. Најпотрбнија срадства за изградњу и завршетак храма је омогућио годподин Славољуб Николић са својом породицом. За то истакнуто дело пред Господом, Епископ Јован одликовао је господина Славољуба Николића орденом Светог Симеона Мироточивог. Остали који су се истакли у изградњи храма награђени су граматом захвалности ; протојереј-ставрофор Њубиша Смиљковић; протојереј Милан Благојевић; господин Драган Милутиновић; господин Милан Милутиновић; господин Миломир Марковић и господин Виктор Милићевић.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Након освећења храма служена је Света Литургија. У току Свете Литургије Епископ шумадијски Господин Јован је произвео надлежног свештеника Огњена Гребића у чин протопрезвитера, подстичући га да неуморно ради на њиви Господњој. У духовној поуци Прeсвећени Владика је подсетио окупљене вернике да је храм парче неба на земљи и да није битна величина храма јер је сваки храм светиња. Посебну пажњу је обратио на то да храм спаја и зближује људе једне са другима и са самим Богом и позвао окупљене вернике да узимају учешћа у Светим Литургијама кроз свету тајну причешћа, да не буду неми посматрачи присутници него активни учесници. Трудом и залагањем госпође Снежане Николић и госпође Весне Гребић, након Литургије одржан је културно-уметнички програм. По завршетку културно-уметничког програма уприличен је пријем званица а затим и гозба љубави која је спремљена несебичном љубављу свих парохијана са својим свештеником Огњеном Гребићем, а посебним доброчинитељем гсподина Славиљуба Николића. Након трпезе љубави, Епископу свештенству и верном народу обратио се надлежни свештеник протопрезвитер Огњен Грeбић, заблагодаривши прво Богу на милости његовој а потом и Епископу на благослову и молитвама које су биле подстрекач да дођемо до оваквог благодарног дана, и на узвишеном чину који ће му служити као подстрекач на духовно узрастање и у раду на њиви Господњој. Посебну захвалност је упутио верном народу ове парохије који су у овако тешким временима дали своју жртву Господу да ова светиња заблиста у свом пуном сјају у овако дивном месту.

Слободан Савковић, јереј