ХРАМ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ПРОКОПИЈА У СЕЛУ КОМАДИНЕ

ХРАМ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ПРОКОПИЈА У СЕЛУ КОМАДИНЕ“Како је дивно, Господе, кад храм Васкрсава”

У селу Комадине у намесништву моравичком – општина Ивањица, освештан је обновљени храм Светог великомученика Прокопија.

Изградња храма трајала је од 1995. године када је на темељима старог, подигнут нови храм. Храм се налази на обронцима планине Голије. Село броји око педесетак активних домаћинстава.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Господин Господин Јован освештао је овај храм уз саслуживање: протојереја-ставрофора Зорана Крстића, ректора Богословије у Карагујевцу, протојереја-ставрофора Рајка Стефановића, секретара Епархије шимадијске, протојереја-ставрофора Љубише Смиљковић, архијерејског намесника космајског, Тимотеја Миливојевића, игумана манастира Вазнесења и ђакона Небојше Јаковљевића.

Овом приликом у протопрезвитере произведени су Милинко Тимотијевић, старешина ивањичке цркве и Синиша Раденковић, парох у Ивањици. На месту где је комад земље измољен од неба, на рајски истканој Голији, огласио се почетак обнове Живе Цркве. “Јер је изабрао Господ Сион, изволео га је за обиталиште Себи” Псалам 132. Поред свештенства и монаштваприсуствовали су челници Општине, Полиције, просвете и др. јавних институција као и бројни привредници и мештани моравичког краја.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

“Узвисите врата, узвисите врата вечна и ући ће Цар славе!”Полагањем моштију Св. мученика Кнеза српског Лазара у Часну Трпезу, овај храм је символично пренет на Косово и Косово символично донето у Комадине. Светотајински чинећи нас удовима Христовог Тела, достојнијим од Соломоновог храма, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Господин Јован, обратио се свештенству и народу, напоменувши да је освећење храма најузвишенија беседа Цркве.

На Св. вел. муч. Прокопија
8/ 21. јула 2014. године