Одштампајте ову страницу

СВЕТИ ПРОРОК ИЛИЈА СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У ЦВЕТОЈЕВЦУ

СВЕТИ ПРОРОК ИЛИЈА СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У ЦВЕТОЈЕВЦУПоводом прославе храмовне славе Светог пророка Илије у Цветојевцу, Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску литургију уз саслужење свештенства Архијерејског Намесништва лепеничког.

Пред почетак литургијског сабрања Владика Јован је освештао новосаграђену чесму и икону “Живоносни Источник”, а у наставку и новосаграђену палионицу свећа. Храм у Цветојевцу био је мали да прими све вернике. Вредно је нагласити да се велики број верника и деце причестио Светим Тајнама.

Након прочитаног јеванђеља Владика Јован се обратио верном народу честитајући храмовну славу: “Драга браћо и сестре, када храм слави своју славу, онда слави и цела парохија. Поред наше крсне славе требамо знати да је и храмовна слава подједнако важна за свакога верника.” Између осталог Владика је говорио о вери и љубави и односу према ближњима, као и о томе да они, који увек траже кривца у другоме, превенствено требају да сагледају себе и свој живот.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Након освећења славског жита и резања славског колача Владика Јован осветио је просторије свештеничког дома. Дом за становање свештеника у току 2013.-2014. године генерално је обновљен и сређен.

Прослава је настављена уз славску трпезу коју је за ову прилику припремио колачар Југослав Крсмановић из Цветојевца.

јереј Мирко Шиљковић