ПЕТРОВДАН- СЛАВА ХРАМА СВ. АП. ПЕТРА И ПАВЛА У АРАНЂЕЛОВЦУ

ПЕТРОВДАН- СЛАВА ХРАМА СВ. АП. ПЕТРА И ПАВЛА У АРАНЂЕЛОВЦУПразник Првопрестолних апостола Петра и Павла и ове 2014. године свечано је прослављен у Аранђеловцу, у храму посвећеном њима у част. Празнично бденије, на коме се окупило мноштво верника, служио је Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован, уз саслуживање протојереја- ставрофора Драгомира Кеџића, протојереја Љубише Ђураша и Милована Ранковића, јереја Ивана Теодосића и ђакона Небојше Јаковљевића.

Након два сата молитве и појања Богу, владика је сабраном народу честитао храмовну славу и истакао значај и неопходност сабирања и Цркви Божијој, а поготово сабирања и учествовања на светој Литургији. Осврнувши се на бројне ликове светитеља фрескописаних у овом храму, Владика је истакао да су они сведоци нашег сабирања око Бога Живога и наши молитвеници пред предстолом Његовим. Гледајући у њих, ми се требамо и угледати на њих, на њихове животе и веру којом су живели, да би смо се вером и трудом и њиховим молитвама приближили Богу.
Владика је такође говорио о величини апостола Петра и Павла, нагласивши њихову веру у Христа Господа, којом су чинили небројана и славна дела. Упркос њиховој различитости у пореклу, образовању и карактеру, они су постали стубови Цркве, проповедајући Христа и Јеванђеље Његово по свој Васељени.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

На сам празник светих апостола, свету Литургију је служио Архијерејски намесник орашачки, протојереј- ставрофор Мићо Ћирковић, уз саслуживање аранђеловачког свештенства. Беседу о значају апостола Петра и Павла одржао је протојереј Милован Ранковић. Након свете Литургије, свештенство и присутни верници су у Литији три пута направили опход око храма, а потом је испред цркве пререзан славки колач. Деца из КУД-а „Електропорцелан“ су извела кратак програм, а свечаност овог великог празника настављена је славском трпезом у сали петропавловског храма, коју су спремили одборници ове Црквене општине.

јереј Александар Миловановић