Одштампајте ову страницу

СВЕТИ КНЕЖЕ ЛАЗАРЕ И СВИ КОСОВСКИ МУЧЕНИЦИ, МОЛИТЕ БОГА ЗА НАС

СВЕТИ КНЕЖЕ ЛАЗАРЕ И СВИ КОСОВСКИ МУЧЕНИЦИ, МОЛИТЕ БОГА ЗА НАСГосподе, како је много непријатеља наших. Многи војују против нас и говоре: „Нема им помоћи ни од Бога ни од људи.“ Господе, Ти нам пружи руку Своју, да останемо народ Твој и по вери и по делима.

Ако морамо да страдамо нека то буде на путу правде Твоје и истине Твоје; не допусти да то буде због неправде наше или мржње ма према коме. Рецимо сви усрдно; Господе помилуј.

У суботу, 28. јуна, када наша Црква прославља Светог кнеза Лазара, празник Видовдан, служена је Света Литургија у храму Вазнесења Господњег у Сопоту. Литургију је служио протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић, уз присуство великог броја верника, вероучитеља и ученика основних и средњих школа, који су са својим вероучитељима Ненадом Катићем и Бојаном Миленовићем узели учешћа на Светој Литургији и певали богослужбене песме.

Отац Љубиша се у својој поучној беседи обратио присутнима рекавши да Православна Црква признаје два начина крштења: крштење водом и Духом Светим и крштење крвљу. Крштење значи очишћење. Крштењем водом и Духом хришћани се чисте од свих грехова, прародитељских и родитељских, као и од својих личних. Кроз крштење људи престају бити туђинци Богу, и постају синови Божији и деца Божија. А сви крштени у име Свете Тројице уписују се у књиге крштених земаљске-војујуће Цркве и у Књигу живих у небеско-тријумфујућој Цркви.

Али има и друго крштење. То је крштење крвљу. Сам Господ наш Исус Христос крстио се двојним крштењем: водом и Духом на реци Јордану и крвљу на Крсту голготском. Крштењем крвљу крштени су после апостола и безбројни хришћански мученици кроз сву историју Цркве. Многобројна су њихова имена и у овоземаљском календару нису сва уписана. Многа од њих су за нас незнана, а позната су једино Господу који је имена њихова уписао у књигу Живота. У вечном календару као и у историји Цркве Христове записана су имена и свих наших предака који се, од Косова до данас, крстише крвљу, и положише своје животе у одбрани своје Отаџбине.

Видовдан је дан када стојимо с кандилима, свећама и молитвама пред тим жртвама, чинимо им помен и све их данас прослављамо.

По завршетку Св. Литургије отац Љубиша је, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г.Г. Јована, уручио Аници Перић, ученици првог разреда економско-трговинске школе у Сопоту, Aлександру Николићу, ученику ОШ „Јелица Миловановић“ у Сопоту, као и вероучитељима Ненаду Катићу и Бојану Миленовићу, новчане награде, за ревносно похађање верске наставе и за одлично остварене резултате.

вероучитељ- Бојан Миленовић