ПЕТ ГОДИНА ПОСТОЈАЊА РАДИЈА ЗЛАТОУСТИ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

ПЕТ ГОДИНА ПОСТОЈАЊА РАДИЈА ЗЛАТОУСТИ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕИСПОВЕДАЊЕ СЛАВЕ БОЖЈЕ

Пре пет година, на Петровдан 2009. године, први пут је са 90,5 мегахерца, у етар отишао сигнал Радија Златоусти Српске православне епархије шумадијске, првог црквеног радија у Крагујевцу и Шумадији.

Ова тврдња да смо први црквени радио у Крагујевцу и Шумадији није тек олако изречена флоскула. Она сведочи о једној новој пракси у скоро осамсто година старој историји Српске православне цркве, почетку њеног оснивања електронских медија по Епархијама, од којих је један радио основан и у Шумадијској епархији, са седиштем у Крагујевцу. Када се погледа медијска и мисионарска историја Српске православне цркве, па и православне цркве уопште у свету, тек тада се види да је ово један важан корак напред у остваривању мисије Цркве програмски задате још Господњим речима: „Идите, дакле, и научите све народе крстећи их у име Оца и Сина и Светог Духа, учећи их да држе све што сам вам заповедио."

Дакле, Црква је након богате историје штампаних гласила и паралелно са новијом историјом информатичких гласила, искорачила последњег десетлећа (можда и мало пре), а посебно у последњих пет година корак даље оснивајући и развијајући пре свега радио станице у разним својим епархијама.

Идеја за оснивање епархијске радио станице у Шумадији уобличила се две године раније, 2007. године, у време када је Српска православна епархија шумадијска обележавала 60 година од свог настанка и одмах по појављивању конкурса за добијање дозвола за фреквенцију који је по први пут укључио и могућност оснивања црвкених радио-станица. Било је то просперитетно време за Крагујевац које је обећавало да ће доћи још бољи дани. Своја улагања у Крагујевац најављивали су Новак Ђоковић, Влада Дивац, Емир Кустурица... Нажалост, уместо тога догодила нам се светска економска криза која је урушила привреду у целом свету, па и у нејакој Србији и њеном центру Шумадији. То, наравно, није погодовало медијима, тим пре што се уз економску кризу продубила и друштвена криза, криза морала и вредности, криза патриотизма и локал патриотизма, криза идеја, идеологија, криза вере и љубави. И над медијима се надвио овај суд (суд је православно име за кризу) са жалосним последицама у погледу девалвације њихове вредности. У таквим условима појава медија који нису искључиво информативни, нити забавни, још мање таблоидни или политикантски, већ као један од главних програмских циљева имају образовање и васпитавање слушалаца, конкретно нову христијанизацију нашег верски посусталог и залуталог православног народа, велика је и значајна новина. Довољно је подсетити се да рејтинг образовне и култивисане радио станице имају углавном Други и Трећи програм Радио Београда, и ту се списак завршавао док се нису појавиле црквене радио станице. То се одразило на нашу публику која „листом“- и кад хоће да куди и кад хоће да хвали Радио Златоусти - истиче да се на програму овог црквеног радија и те како има шта чути и научити.

А колико је размишљање у црквеним радио станицама другачије желим да илуструјем једном анегдотом из ове наше скромне, а опет тако велике и вредне петогодишње историје постојања.

Радио Златоусти је у два наврата био домаћин едукацији црквених новинара које је организовала невладина организација „Конард Аденауер“, где је предавач био православни Немац Карол Лупу, иначе, до скора професионални новинар у „Дојче велеу“. Приликом једног од тих семинара Карол је послушао вести Радија Златоусти и потом нам приговорио зашто је свакога дана прва вест иста – где се служи литургија и где служи шумадијски владика Јован. Одговорили смо, оно што је једино и било могуће одговорити: да за нас верујуће, православне хришћане, не постоји важнија вест од тога где се тог јутра сабирамо у Христу на заједничко дело – литургију, нити где служи онај што је залог јединства Цркве и икономично његова глава, а то је Епископ Цркве. Реч је, дакле, о једној обичној, а суштински важној вести чије пласирање управо на овакав начин, сваког јутра као прве вести, потврђује другачије вредности којима тежи заједница Цркве, као нова и другачија заједница од грађанске.

Наравно, Радио Златоусти Српске православне епархије шумадијске није искључиво црквени медиј, него и медиј заједнице, како од почетка волимо да истакнемо, и то не само Цркве као есхатолошке, евхаристијске заједнице него и те грађанске заједнице града Крагујевца и околине. И ово многи нису разумели, на почетку наше мисионарске делатности када је било много дилема око тога да ли садржаји програма треба да буду искључиво верски или да задиру и у грађанске, и да ли музика треба да буде само духовна, евентуално етно. Треба, међутим, имати у виду да Црква непрекидно обавља своју икономичну службу и мисију, односно, да она не ретко снисходи људима, уколико је крајњи циљ њихово спасење у Христу. Управо то је био наш циљ који нас је руководио у осмишљавању програмског концепта прве црквене радио станице у Крагујевцу и Шумадији. И успели смо да придобијемо пажњу и оних који се изјашњавају као неверујући, атеисти, левичари или марксисти. И опет се враћамо оној истој реченици: „Научите све народе...да држе све што сам вам заповедио.“

У причи о петогодишњици Радија Златоусти Српске православне епархије шуамдијске, не треба заборавити чињеницу да је Радио у међувремену, условно говорећи, постао и телевизија. Наиме, у сарадњи са Радио-телевизијом Крагујевац од 1. јануара 2013. године исти тим припрема и телевизијску Хронику Шумадијске епархије „Жива црква“. Ту је и програм који правимо и припремамо за пријатељске радио станице у Тополи, Лазаревцу, Барајеву, Аранђеловцу, Јагодини...

На Радио Златоустом се ево већ пет година свакодневно понављају и три џингла (нешто као мото) чије поруке такође, имају за нас посебна значења. Један џингл је свакодневно исповедање нас запослених који овде радимо – одломак старозаветног Псалма: „Господе, отвори уста наша и уста наша казиваће славу твоју.“ Други је порука свим нашим слушаоцима из чувене Васкршње беседе светог оца Јустина (Поповића): „Уђите сви у радост Господа свога...“ Трећи, џингл емитујемо од недавно и он је „позајмљен“ од блаженопочившег патријарха Павла: „Господе Исусе Христе Сине Божји и сви свети, помозите и нама да будемо сви онакви какви требујемо, увек људи – нељуди никада.“ Да смо само те три поруке слали у етар свих ових пет година, било би пуно за оне који имају уши да чују.

Гордана Јоцић

(Ауторка је одговорни уредник Радија Златоусти)