ОСВЕШТАВАЊЕ ИКОНОПИСА ХРАМА СВ. АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У АРАНЂЕЛОВЦУ

ОСВЕШТАВАЊЕ ИКОНОПИСА ХРАМА СВ. АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У АРАНЂЕЛОВЦУУ недељу „Самарјанке“ 18. маја 2014. године, Црква Божија у Аранђеловцу и околини сабрала се у храму светих ап. Петра и Павла око свог Архипастира, Епископа шумадијског Г. Јована. Разлог овог народног сабрања био је освештавање иконописа петропавловског храма.

Овај велелепни храм подизан је од 2001. до 2004. године, када је и освећен руком блаженопочившег Патријарха српског Г. Павла. У наредним годинама црква, порта и парохијски дом су украшавани, а круна свих радова управо је његово фрескописање, које је рађено од маја 2010. до новембра 2012. године. Током овог периода фрескописано је 1300 м2 и данас је петропавловски храм комплентно оденут ликовима Христа, Богородице и угодника божијих.

У светој Литургији, Владици Јовану је саслуживало 18 свештеника, међу којима је био и секретар св. Архијерејског Синода СПЦ-а протојереј- ставрофор Саво Јовић, ректор крагујевачке богословије протојереј- ставрофор Зоран Крстић, Архијерејски заменик жички протојереј- ставрофор Љубинко Костић и архимандрит Арсеније, придворни монах Епархије жичке, као и Архијерејски намесници Епархије шумадијске са свештеницима и четворицом ђакона.

Обраћајући се сабраном народу након прочитаног Јеванђеља, Владика Јован је беседио о сусрету Бога и човека: „Сви одељци из Светога Писма које смо читали ових недеља, од Васкрса па до данас говоре о сусретима. О сусрету апостола Томе са Христом, сусрету жена мироносица са Христом, сусрету раслабљенога са Христом и ево данас о сусрету жене Самарјанке са Христом. И када бисмо људе питали шта је то најважније у овом свету и животу, свако би дао разне одговоре, према његовој жељи и потреби. Међутим, Црква нас учи да је најважније у животу сваког човека- да се сретне са Христом. И уколико се човек не сретне са Христом, његов живот је промашен.

Ако бисмо се питали да ли је човеку могуће да се сретне са Христом, који је сав у слави, одговор је да може. Може путем вере и путем покајања, али онај који верује подразумева се да има чисто срце, без предрасуда. Кроз ове сусрете, Господ нам открива себе и полако нас води ка великом празнику силаска Светога Духа“.

На светој Евхаристији, велики број деце и верника је приступио Светој Чаши, а на крају Литургије Владика Јован је доделио неколико признања. Наиме, на предлог Епископа шумадијског Г. Јована Свети Аријерејски Синод је доделио орден Светог Саве старешини петропавловске цркве протојереју- ставрофору Мићи Ћирковићу, за свеукупни труд и ангажовање у изргадњи и уређењу ове цркве. Јереј Бранислав Борота удостојен је чина протонамесника, а јереј Александар Миловановић права ношења црвеног појаса. Такође, дугогодишњи председник ове Црквене Општине Г. Слободан Дамјановић, који због болести више није на тој функцији, награђен је Архијересјком граматом Признања, као и Г. Љубомир Белошевац, власник ресторана „Круна“ у Аранђеловцу, који је био домаћин овог славља.

После Литургијског славља, у порти петропавловске цркве изведен је пригодан културно- уметнички програм, а потом је уприличена трпеза љубави у парохијској сали. Током ручка прота Мића се захвалио Владици Јовану на љубави и очинској бризи коју годинама показује према Цркви Божијој у шумадији, као и свима који су помагали и помажу петропавловску цркву, али и свештенству и народу који је дошао да увелича ово славље.

јереј Александар Миловановић