ХРАМОВНА СЛАВА НА АЕРОДРОМУ

ХРАМОВНА СЛАВА НА АЕРОДРОМУСвечаним празничним бденијем које је служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Господин Јован започело је прослављање храмовне Славе Цркве светог Саве на Аеродрому. На бденију епископу су саслуживали прото-презвитери Зарије Божовић, Сава Арсенијевић, Живота Марковић, Милан Борота, Милић Марковић, Синиша Марковић, Драган Брашанац, протонамесник Небојша Ракић, уз саслуживање протођакона Ивана Гашића и ђакона Александра Сенића и Милоша Ђурића.

На крају бденија Епископ Јован се обратио свим верника окупљеним у храму честитајући им храмовну славу, која је уједно слава и свих православних Срба. Након бденија приређен је богат културно-уметнички програм, који је водио господин Предраг Обровић. У програму је учествовао хор Свети Сава потпомогнут богословима наше богословије, као и КУД Свилен конац. У оквиру овог програма изведене су бројне духовне и етно песме, као и народне игре наших крајева. На крају културно уметничког програма, за несебични труд и велику посвећеност и допринос црквеној заједници аеродромској и хору Свети Сава, граматом захвалности награђена је госпођа Марија Маринковић.

Прослављање храмовне Славе крунисано је Светом архијерејском Литургијом коју је служио Преосвећени Владика Јован. Епископу су саслуживали протопрезвитери Петар Лукић (београдско-карловачка архиепископија), Видоје Лукић (зворничко-тузланска епархија), Милан Борота, Живота Марковић, Милован Антонијевић, Рајко Стефановић, презвитери Владимир Калезић (београдско-карловачка архиепископија), Дејан Лукић, протођакони Радомир Перчевић (београдско-карловачка архиепископија) и Небојша Јаковљевић, и ђакони Петар Лазић (епархија жичка) и Милош Ђурић. Наизменичним појањем Литургију су увеличали чланови хора Свети Сава и богослови крагујевачке богословије.

Након Јеванђеља, Преосвећени Владика се обратио окупљеним верницима беседом у којој је нагласио да је пут Светог Саве, пут вере у Васкрслог Христа и пут у васкрсење. Света Сава је утемељивач и наставник наше Цркве, државе и нашег просветитељства. Правог школства и правог просветитељства не може бити без вере и љубави. Епископ Јован је нагласио да иако су мошти Светог Саве спаљене ниједан тиранин ни ондашњи ни садашњи не могу уништити дух светог Саве. Докле год живимо духом светог Саве не треба да се бојимо јер знамо да смо на правом пут, на путу светосавља и православља. Овај пут није ништа друго до живљење Литургијом и у Литургији, јер Литургија своди Бога, небо и вечност на земљу, и кроз Литургији ми постајемо вечни удови Васкрслог Христа.

Беседа епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована

Духовна поука епископа шумадијског и администратора жичког Г. Јована

Овај радосни догађај додатно је увеличало рукоположење ђакона Петра Лазића у чин презвитера. Обраћајући се новорукоположеном оцу Петру, Владика Јован је нагласио узвишеност свештеничке службе рекавши да се свештенику даје оно што ни анђелима није дато, а то је да служи Свету Литургију. Такође, Владика очински посаветовао и замолио новог посланика на њиви Господњој да свештенство не схвати као занатсво, и да пре свега од своје породице начини парахију, јер кад то буде учинио, онда ће и од парохије начинити породицу, тј. сваког верника посматраће кроз призму љубави, разумевања и молитве за сваког верника. Новорукоположеном свештенику Петру Црква Божија је поверила на старање парохију љубишку, архијерејско намесништво ужичко, епархија Жичка.

ђакон Милош Ђурић