СВЕТА ЛИТУРГИЈА НА РУШЕВИНАМА МАНАСТИРА КАСТЕЉАНА

СВЕТА ЛИТУРГИЈА НА РУШЕВИНАМА МАНАСТИРА КАСТЕЉАНАУ суботу, 3. маја, када прослављамо преподобног Теодора Трихина, светог Јоасафа Српског и светог Николаја Жичког, Благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована служена је Света Литургија на остацима цркве Светог великомученика Георгија Манастира Кастељана у Неменикућама подно Космаја. Служењу Свете Литургије началствовао је протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић, парох сопотски, уз саслужење јеромонаха Саве, сабрата Манастира Тресије и јереја Горана Лукића, пароха неменикућског.

Светој Литургији је присуствовало и активно учествовало око 60-так верника из Неменикућа, Београда и Младеновца.

Ово је прва Света Литургија која је одслужена у Манастиру Кастељану од када је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован 16. јула 2004. године служио Свету Литургију, која је уједно била прва служена Литургија од рушења манастира 1690. године.

Манастир Кастељан је једини необновљен манастир на Космају, налази се скривен у североисточном подножју Космаја, у густој буковој шуми и представља изузетно поштовану светињу од стране верног народа Космаја али и много шире.

Личним залагањем Епископа Јована и добротом и разумевањем Електродистрибуције Београд, посебно господина др Радете Марића, ове године је до Манастира доведена струја а у плану је да се током ове године доведе и вода. Захваљујући Општини Сопот и ЈП Србија-шуме, уређен је пут до манастира и омогућен приступ аутомобилима.

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована Света Литургија у Манастиру Кастељану служиће се сваке прве суботе у месецу са почетком у 9 часова.

Манастир Кастаљан (Кастељан) налази се на североисточној падини Космаја у селу Неменикуће, посвећен је Светом Ђорђу. Подигнут је вероватно у XIII веку, на темељима римског каструма из II или III века, у време краља Драгутина што сведочи црква која припада рашкој архитектонској школи. Обновио ју је деспот Стефан Лазаревић у XV веку додајући јој куполу. Димензије цркве су 12,5 са 6 метара и она је најстарији део манастирског комплекса, који још чине и трпезарија и конак. Трпезарија је из XV века димензија 18 пута 5,5 метара са приземљем и спратом. У трпезарији је нађена надгробна плоча из 1332. године која сведочи о старости овог здања, али је она однета. Конак је нешто млађи од трпезарије са приземљем – одељењем за смештај путника и спратом. Цео манастир је порушен крајем XVII века. Крајем шездестих и почетком седамдесетих година XX века манастир је буквално откопан. Том приликом пронађена је часна трпеза са урезаним ликом јелена и фрагменти фресака, што говори да је манастир некад био живописан. У току Првог светског рата, у околини манастирa Кастаљан отпочео је одлучујући контранапад Тимочке дивизије у Колубарској бици.

Данас манастир Кастаљан је у рушевинама чекајући обнову.

Горан Лукић, јереј