ПАТРИЈАРХ СРПСКИ ИРИНЕЈ СИНОЋ СТИГАО У ЗАГРЕБ

ПАТРИЈАРХ СРПСКИ ИРИНЕЈ СИНОЋ СТИГАО У ЗАГРЕБЕпископ далматински Фотије, администратор упражњене Епархије загребачко-љубљанске, 4. априла 2014. године служио Литургију Пређеосвећених Дарова у Саборном храму у Загребу. Предсједник Владе Републике Хрватске јуче посјетио епископа Фотија у Митрополији у Загребу.

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј допутовао је у вечерњим сатима 4. априла 2014. године у Загреб, у пратњи Епископа сремског г. Василија и Епископа шумадијског г. Јована. Његову Светост су дочекали Епископ далматински г. Фотије, администратор Епархије загребачко-љубљанске, и Епископ горњокарловачки г. Герасим са свештенством и вјерницима Митрополије. Одмах по доласку Патријарх се упутио у Саброни храм Преображења Господњег гдје је изложено тијело блаженоупокојеног митрополита Јована. Патријарх српски Иринеј са присутним архијерејима је служио помен новопрестављеном Митрополиту.

Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије, администратор упражњене Епархије загребачко-љубљанске, служио је Литургију Пређеосвећених Дарова 4. априла 2014. године у Саборном храму Преображења Господњег у Загребу, уз саслуживање свештенослужитеља Митрополије загребачко-љубљанске. Литургији су присуствовали ученици и наставници Српске православне опште гимназије и вјерници загребачке парохије. По одслуженој Литургији, епископ Фотије је служио помен новопрестављеном Митрополиту загребачко-љубљанском Јовану и упознао окупљене вјернике да ће тијело блаженоупокојеног Митрополита у поподневним сатима бити пренето у Саборни храм у Загребу гдје ће се служити помен и читати свето Јеванђеље, како би се вјерници и сви који то желе могли опростити од новопрестављеног архијереја Христове Цркве.

У 16 часова тијело митрополита Јована пренето је у Саборни храм Преображења Господњег у Загребу.

Због спријечености да присуствује молитвеном испраћају новопрестављеног митрополита Јована предсједник Владе Републике Хрватске г. Зоран Милановић посјетио је Епископа далматинског г. Фотија 4. априла 2014. године у Митрополији у Загребу. Сусрету је присуствовао Епископ горњокарловачки г. Герасим. Предсједник Владе је изразио саучешће у име Владе Републике Хрватске и у своје лично име и бираним ријечима се присјетио сусрета и разговора за блаженопочившим Митрополитом.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска