ПАТРИЈАРХ СРПСКИ ИРИНЕЈ ДОПУТОВАО У ПОДГОРИЦУ

ПАТРИЈАРХ СРПСКИ ИРИНЕЈ ДОПУТОВАО У ПОДГОРИЦУЊегова Светост Патријарх српски г. Иринеј допутовао је синоћ, 28. фебруара 2014. године, у Подгорицу у којој се данас, поводом 900 година од рођења Светог Симеона Мироточивог – Стефана Немање, одржава велики Светосимеоновски сабор.

Његову Светост на подгоричком аеродрому „Голубовци“ дочекао је Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Високопреосвећени г. Амфилохије са свештенством и свештеномонаштвом Митрополије црногорско-приморске. Након краћег задржавања на аеродрому, патријарх Иринеј је допутовао у Саборни храм Христовог Васкрсења гдје су га дочекали Преосвећени Епископи: шумадијски г. Јован, будимљанско-никшићки г. Јоаникије, рашко-призренски г. Теодосије, полошко-кумановски г. Јоаким и умировљени захумско-херцеговачки г. Атанасије, свештенство и вјерни народ Подгорице.

По завршетку свечане доксологије, митрополит Амфилохије је у поздравном обраћању Његовој Светости казао да је Подгорица коријен и Хиландара и лозе Немањића, и да ће данас бити освећена крстионица у пиргу Светог Симеона Мироточивог. „Она ће на јордански начин освећивати и просвећивати оне који повјерују и оне који се буду крштавали у име Господње“.

„Нека је благословен ваш долазак и  благослов који сте донијели овом граду, Црној Гори и овом народу“, рекао је митрополит Амфилохије.

Патријарх Иринеј је, узвраћајући на ријечи добродошлице, казао да не зна како је изгледао славни Јерусалимски храм, али да је увјерен да подгорички Саборни храм Васкрсења Христовог не заостаје за њим по својој љепоти. „Оваква дјела казују да смо и ми следбеници наших славних предака Немањића, следбеници пута који води Богу и у живот вечни“.

„Ми смо вечерас њима поносни, ми као српски народ, народ српских земаља, и што и данас имамо сучим да изађемо пред наше свете претке, а пре свега пред лице Божје. Оваквим делима ми доказујемо ко смо и шта смо, да смо остали верни коренима наших светих предака“, рекао је Његова Светост.

„И докле год, браћо и сестре, будемо на њиховом путу, докле год будемо чинили дела која су они чинили, без обзира на опасности у којима се налазимо, Бог отаца наших, Бог Светога Симеона Мироточивог, Светитеља Саве, Светог Василија Острошког и Светог Петра Цетињског биће и остаће и Бог нас садашњих“, поручио је Патријарх српски г. Иринеј.

Извор: Митрополија црногорско-приморска